Bostadsskatter

Idag får man betala höga skatter om man säljer sin bostad. Det gör att många undviker att flytta trots att de egentligen skulle vilja. Det behövs en översyn av skatterna på bostadsområdet så att rörligheten ökar. Vi vill däremot inte återinföra fastighetsskatten.

Centerpartiet vill:

  • Sänka flyttskatterna
  • Få till en bred politisk överenskommelse för bostadsmarknaden
  • Behålla och utveckla ROT-avdraget

sol-has-bg sol-light-text

Sänk flyttskatter för ökad rörlighet på bostadsmarknaderna

Sveriges höga flyttskatter är ett problem. En av de skatter som gör det dyrt att byta bostad är reavinstskatten. Är den för hög så riskerar den att minska rörligheten på bostadsmarknaden. Och i Sverige är rörligheten låg.

Samtidigt som reavinstskatten bidrar till den låga rörligheten i Sverige, bör väldigt stora vinster på värdeökningar kunna beskattas. Vi vill därför se förändring som gör att skatten blir mer rimlig. Den som gör en långsiktig investering i sitt boende bör inte bestraffas, medan kortsiktig spekulation på heta bostadsmarknader inte ska gynnas.

Långsiktiga spelregler

Bostadsmarknaden och skatterna på bostadsområdet spelar en viktig roll för svensk ekonomi. Därför är det viktigt att förändringar som görs kan göras i bred politisk enighet. Du ska kunna vara säker på att reglerna gäller över lång tid och känna dig trygg på bostadsmarknaden. Politiken ska inte förändras helt och hållet så fort Sverige får en ny regering. Därför vill vi se en bred överenskommelse över blockgränserna.

Behåll och utveckla ROT-avdraget

För att vi ska ha moderna och bra bostäder är det viktigt att du har möjlighet att bygga om och renovera, och därför vill vi bevara och utveckla ROT-avdraget. Men ROT-avdraget är viktigt också för att det har gjort svarta jobb vita, och för att det är viktigt för många små och växande företag i hela landet.

Ansvarig talesperson

Alireza Akhondi
Bostadspolitisk talesperson. Riksdagsledamot Stockholms län.

Bli medlem i Centerpartiet

Om alla som röstar på Centerpartiet rekryterar en person till, får vi dubbelt så mycket att säga till om i svensk politik. Om vi hjälps åt behövs det inte mycket för att öka vårt inflytande med 100 procent.