Satsa mer på den nära vården – både fysiskt och digitalt
När människor söker sig till sin vårdcentral för att fråga om hälsobesvär som inte är livshotande, i stället för att vända sig till sjukhusens akutmottagningar, blir vården bättre för alla. Men då är tillgängligheten och kompetensen inom primärvården avgörande.
Primärvården har ansvaret för grundläggande medicinsk behandling, omvårdnad, förebyggande arbete och rehabilitering utanför sjukhusen. Vården ges lokalt, oftast på en vårdcentral eller hemma hos patienten.
Öka primärvårdens tillgänglighet
Digitalisering och förstärkning av vårdcentralerna behövs för att effektivisera vården och öka tillgängligheten. Människors förväntningar på flexibla öppettider, korta väntetider och individuell uppföljning i sjukvården ser annorlunda ut idag än för bara ett årtionde sedan.
Inför fast läkarkontakt
Alla ska ha rätt till en fast läkarkontakt på den vårdcentral patienten själv önskar, var som helst i Sverige. Vi vill att alla patienter ska erbjudas både fysiska och digitala läkarbesök i primärvården. Det kan ske i den egna vårdcentralens regi eller genom en underleverantör.
Satsa på både fysisk och digital närvaro
Det som vi till vardags kallar för nätläkare har ökat tillgängligheten och satt ett tryck på regioner att bli bättre. Läkartjänster på nätet behöver ingå i samma system som den fysiska vårdcentralen, så att den digitala vården når alla invånare. Det är regionernas ansvar att med stöd av staten utforma ett hållbart ersättningssystem.
Fysisk tillgänglighet i glesbygd och socioekonomiskt utsatta områden är fortfarande en stor utmaning för primärvården, även om den digitala vården skapar nya möjligheter.
Gör det mer attraktivt för läkare och sjuksköterskor att jobba i primärvården
Vi vill se ett nationellt system för småskalig hälso- och sjukvårdsverksamhet som samfinansieras av staten och regionerna. Det behöver även bli mer attraktivt för läkare och sjuksköterskor att arbeta i primärvården.