Förtvivlade kommunalråd

I dagens HT svarar jag och Sven Bergström till ett förtvivlat kommunalråd i Hudiskvall. Det är inte lätt att vara sosse.

Hittar inte länkknappen så här följer den i sin helhet.

Vi kan förstå Thoresens förtvivlan


Vi kan förstå socialdemokraten Sven-Åke Thoresens förtvivlan över hur det blev. Trots en blomstrande högkonjunktur lyckades man inte behålla makten. Trots högkonjunktur var mer än en miljon människor i arbetsför ålder försörjda med sjukkassa, a-kassa eller socialbidrag. En klar majoritet av svenska folket var tydliga i att man ville han en ändring vilket ledde till att Sverige för första gången sedan 1979 leds av en majoritetsregering.

Att vända skutan är inte lätt. Det måste mer lönsamt att arbeta. Jobskatteavdraget är bara ett första steg som gör att framförallt låg och medelinkomsttagare får mer kvar i plånboken. För det andra se till att företagen får lättare att anställa. Höga skatter, krångliga regler och omfattande åtaganden gör att arbetsgivare drar sig för att anställa. För det tredje föreslår vi en rad åtgärder som förbättrar Sveriges företagsklimat.

Bara ett litet av många vittnesmål är att ungdomsarbetslösheten i Hudiksvall sjunkit från strax under 18 procent till knappt 11 procent. Vi är glada men förstår att Thoresen känner en förtvivlan. I takt med att utanförskapet snabbt sjunker minskar också möjligheterna för vänsterkartellen med Ohly, Eriksson och Mona att komma till makten 2010.

Thoresen kallar det för en ideologisk härdsmälta när förmögenhetsskatten tas bort. Noteras kan att när socialdemokraterna avskaffade arvs och gåvoskatten hade det exakt samma fördelningspolitiska profil, mer till de rika. För det är samma ”rika” som har förmögenhet som också vill kunna ge gåvor och arv till sina barn. Det är skatter som är skadliga för Sverige därför att de som är rika flyttar sitt kapital utomlands för att slippa skatta bort sina pengar. Vi förstår att Thoresen på sin kammare känner en förtvivlan.

Thoresen avslutar med att beskylla regeringen för att skapa köer och gräddfiler i sjukvården. Vi delar Thoresens förtvivlan över hur sjukvården inte minst i vårt län ser ut. Men i ärlighetens namn är det väl svårt att beskylla Alliansregeringen för de stora problem som Gävleborgs sjukvård har. Snarare är det så att Alliansens nya politik, släpp fram mångfald istället för enfald i vården, lagstadgade vårdgaranti som kommer att leda till att sjukvården i Gävleborg kommer att vara betydligt bättre 2010 än den var 2006.

Det är tråkigt att Thoresen ska behöva känna förtvivlan i ett läge där det mesta redan under första året av alliansregering går åt rätt håll. Vårt råd till den förtvivlade Thoresen är att han med sina partikamrater nu istället konstruktivt tillsammans med Kamrat Ohly och de gröna vännerna i Miljöpartiet skapar ett starkt socialistiskt alternativ som kan ställas mot Alliansregeringen i 2010 års val. Ett gott råd, det kommer inte att räcka med att lova återställa allt till hur det var före valet 2006. Då kommer Thoresen att 2010 se fram emot ytterligare fyra år av förtvivlan på sin kammare.



Anders W Jonsson (c)

Distriktsordförande

Sven Bergström (c)

Riksdagsman