Nationaldagtstal

Jag ska berätta om det svenskaste svenska man kan tänka sig En sådan där ursvensk uråldrig urtråkig folkrörelse – Bygdegårdarnas Riksförbund. Det är faktiskt 42 år sedan vi sist tappade medlemstal och minskade. I år när vi räknade samman var vi 1423 medlemsföreningar – eller hus. Det var när Håforsgården – Löftadalens IF:s klubbstuga med den gamla hemvärnsgården blev medlemmar som vi ökade med en.

Varför berättar jag? Jo, för att jag har äran att vara förbundets ordförande sedan fem år och i veckoslutet som varit, hade vi årsstämma, med ombud samlade från alla Svenska landskap – med flaggor och folkdräkter, folkmusik till dragspel och fiol och högtidliga tal, allvarliga debatter om behovet av vattenfelsbrytare, bredband, statliga bidrag och mycket annat. Allt på olika svenska dialekter.

..Men med den här låten inledde vi öppnandet ( spela):

Sverige, Sverige, älskade vän

En tiger som skäms

Jag vet hur det känns

När allvaret har blivit ett skämt

När tystnaden skräms

Vad är det som hänt

Välkommen, välkommen hit

Vem du än är, var du än är

Duka din veranda till fest

För en långväga gäst I landet lagom är bäst

Vi skålar för en midsommar till

Färsk potatis och sill

Som om tiden stått still

Välkommen, välkommen hit

Vem du än är, var du än är

Regnet slår mot rutorna nu

Men natten är ljus i ett land utan ljud

Och glasen glittrar tyst på vårt bord

Lika tomma som ord

Visst är kärleken stor

Välkommen, välkommen hit

Vem du än är, var du än är

Tänk er om Schelin (Lotta), Ibrahimovic (Zlatan), Fisher (Nilla), Durmaz (Jimmy), Schough (Olivia) Kiese-Thelin (Isaac), Seger (Caroline), Isaksson (Andreas), Lindahl (Hedvig) Guidetti (John), Asslani (Kossovare), Hamrén (Erik) och Sundhage (Pia) i våra fotbollslandslag sjöng den här istället för Du Gamla du Fria?

Under 2015 kom det över 160 000 personer till Sverige – två stycken Kungsbacka kommun.

Samtidigt säger FN att det i detta nu är över 60 miljoner människor som är på flykt – sex stycken Sverige (vi passerar 10 miljoner 2016).

Det är många Bygdegårdar som öppnat sina dörrar och gett husrum, som ordnat språkkaféer, matlagningskurser, stavgång, gjort pengainsamlingar, ordnat loppmarknader och basarer för att hjälpa och bidra.

Redan efter andra världskriget fanns det bygdegårdar som välkomnade människor som befriats från koncentrationsläger och kommit hit med de Vita bussarna. Ideella människor är en slumrande kraft som finns där när vi behövs och som väntar på sin chans att hjälpa fler.

Vi har nu fått ett projektstöd av Postkodlotteriet med 2,4 miljoner kronor under ett år att satsa på integration under namnet ”Take my hand”. Vi har sagt att Landsbygd och integration är dom två saker vi ska satsa på, samtidigt som vi utvecklar idéer om vilken vår uppgift ska vara i samhället och världen.

Jag är så präglad av BR nu.

Jag är ju också riksdagsledamot för Centerpartiet och bostadspolitiker. Jobb och bostäder är ju två viktiga faktorer som måste till. Det är en utmaning på riktigt och även om man kan ha olika åsikter om hur det kan gå till är ju dom flesta överens om målet.

Vi firar ju för att Gustav Vasa blev kung Kalmarunionen bröts och Sverige blev självständigt. Ja nu var ju aldrig Gustav Vasa vår kung. Vi var ju danskar då – vi som bodde här- om någon ens brydde sig. Och när Gustav II Adolf krigade i Europa och hade ihjäl katoliker brukar jag stort säga när någon för det på tal att ”Det var inte vi – Det var Sverige”. Halland var ju Danmark då. Ärkefienden!!

Vårt öde och historia styrs av tillfälligheter och ibland kan en händelse från förr plötsligt kännas aktuell. En sådan är fyndet av en liten amulett borta vid Äskatorp i Fjärås.

För ett tag sedan kunde vi läsa i tidningen, hittades ett guldbleck med asaguden Odin till häst präglat på vad som tros ett romerskt guldmynt för 1500 år sedan. Folkvandringstiden kallas tiden 500 år efter Kristus, långt innan kyrkorna byggdes här i trakten. Då rådde orostider i det som senare skulle benämnas som Syd- och Östeuropa. Det var då fornborgarna uppfördes och man uppförde högar över döda kungar och hövdingar.

Berättelsen om guldfyndet i Äskatorp berörde mig mycket både för jag är historiskt intresserad och för att historien vill berätta något för oss om den tid vi lever i nu…

Vänner vi lever i en ny folkvandringstid. Den vi hade under järnåldern varade i 200 år. Ungefär så länge sedan var det som Sverige senast var i krig och som vi i Sverige fick en kung som kom från Frankrike och hette Jean Baptiste Jules Bernadotte, sedermera Karl Johan. Det är hans ättlingar som är vår kung, våra prinsar och prinssessor nu. Man kan ha åsikter om dom, men nu till skillnad från några generationer tillbaka sköter dom sig riktigt bra.

När man berättar om oss folkvalda och demokratin kommer man in på det.

I torsdags guidade jag en 60 personer stor grupp genom Riksdagen, dom kom från en skola, Fenix i Vaggeryd. De var ensamkommande barn från olika länder. En del kunde svenska men många behövde tolk. Det som gjorde den här guidningen så annorlunda var dels att dom var så många, men också att deras kunskap och erfarenheter var så annorlunda mot hur det brukar vara när man guidar en vanlig skolklass.

Det var först 1921 för 95 år sedan som vårt land blev en demokrati, när alla vuxna människor fick rösträtt.

Man kan berätta om tiden före, då kungen delade makten med riksdagen som utsågs av dom fyra stånden – adeln, präster, borgare och bönder.

Då hade inte allmogen – vanligt folk - något att säga till om. På landsbygden där det varken fanns borgare eller adel och bonden var den som var rik, ägde mark och hade torpare och backstugusittare som gjorde dagsverken. Då var det religionen och prästerna som styrde människors liv och som skapade reglerna som gjorde kvinnorna ofria och männen till husets herre.

Dom samhällen med religiöst förtryck och otrygghet som människor flytt ifrån skiljer sig inte mycket mot hur vårt land såg ut för några decennier sedan. Man hälsade inte hur som helst då – och framförallt hälsade man inte på vem som helst. När vi nu kramas tar i hand - och så gott vi kan och förstår - tar jämställdhet mellan kvinnor och män för självklar, finns det personer bland oss som lever enligt andra traditioner. Vi lever i orostider och medan vi brottas med hur vi ska hantera nyanlända flyktingar, ordna bostäder och jobb, vi ser fattiga Européer som hoppas få en liten del av vårt välstånd nedslängt i en pappersmugg utanför Systembolaget eller i tunnelbanans trappa. Låt oss erkänna att vi i landet-lagom är bäst – tycker det är problematiskt med ett Europa där också fattiga människor reser fritt. Inte bara semesterglada nordbor, fulla britter och självsäkra tyskar

Det kom över 163 000 asylsökande till Sverige, många under kort tid. De påfrestningar det utsätter vårt samhälle för kan inte jämföras med de krafter som förmår dessa människor att lämna allt de äger för att komma hit till Norden. Saker som sker måste ha rätt proportioner.

Låt oss på nationaldagen fundera på vad det är som gör oss stolta svenskar. Mångfald är här för att stanna. Låt oss göra den till en nationell identitet. Gör skillnader till ett samtalsämne över en kopp kaffe, nere på stranden, vid fotbollsplan, i vårdcentralens väntrum, utanför Konsum eller i bygdegården.

Duka vår veranda till fest - för en långväga gäst – landet lagom är bäst

Vi hurrar för en midsommar till

Färsk potatis och sill

Som om tiden stått still

Välkommen, välkommen hit

Vem du än är, var du än är

Ett fyrfaldigt leve för Sverige – det leve!