Så kan det gå när haspen inte är på

Jag var på debatt om företagsklimatet i Uddevalla och hur vi kunde göra det bättre. Vi var i stort sett överens om kompetens och elförsörjning, ny industrimark och att digitaliseringen är viktig för snabba processer. Mellan de högresta M och SD stod mina 158 centimeter inklämd och redo för Centerattack. Nog med det, vi skulle alla prata fritt i 90 sekunder som avslutning. UP gick starkt ut med att alla företagare skulle ges möjlighet att etablera sig och växa i kommunen.

Konstigt tänkte jag, som precis fått domen från förvaltningsrätten om det överklagande UP gjorde om konkurrensutsatthet gällande det sociala företaget Cafe Svea, som ville ha ett IOP med kommunen för att hjälpa in fler personer som stod långt ifrån arbetsmarknaden till arbetsträningsplatser som skulle leda till arbete och delägande. Kommunen hade inte gjort sig skyldig till någon av de grunder som angavs. Jag kom på att SD yrkade avslag när ärendet var uppe i kommunen. Det är tydligen skillnad på företag och företag, här var det ju mest kvinnor från andra länder det gällde. Cafe Svea orkade tyvärr inte hålla ut och kände sig kraftigt motarbetade av etablissemanget, med all rätt och jag beklagar det djupt. UP det företagarvänliga partiet? Samma parti som nu inte heller vill gå ut på öppna marknaden för att konkurrensutsätta Uddevalla Omnibuss utan vill direkttilldela uppdraget om skolskjutstrafiken.

Sen var det dags för M som pratade om att det bästa för företagandet i Uddevalla var trygghet och säkerhet. Det broderades ut väldigt om hur illa det ser ut i Uddevalla och att få vill flytta hit, samt att 20 procent av pojkarna inte når gymnasiet. M sa också att vi har fler som går på försörjningsstöd och ur den gruppen borde vi göra mer för att de ska komma ut i arbete.

Hmm tänkte jag. Om man nu vill locka hit fler företag eller att fler ska starta, spär man inte på folks oro när man propagerar för hur dåligt allting är? Vem vill flytta hit om ett av alternativen till kommunalråd basunerar ut ”kom inte hit här kan man inte bo”. Nej vi bor inte i Baltimore och våra unga killar har förbättrat sitt meritvärde väsentligt. Antalet hushåll med försörjningsstöd har inte varit så lågt som det är nu sedan slutet av 2018, under pandemin var vi uppe i 830 hushåll i maj månad, nu är vi nere i 695. Trenden är bruten, trots pandemi och sämre konjunktur. Effekterna är tydliga hur fokus på arbetet mellan socialsekreterare och arbetskonsulenter ger resultat. Effekten av att prata positivt om sin kommun lär vi aldrig få veta om M eller SD får makten. Faktum är att vi har högst inflyttning av alla kommuner i Fyrbodal.

Själv pratade jag om att det mest är kvinnliga företagare som skapar liv och rörelse i våra centrum och att de sällan blir beviljade lån eller startup-medel för att utveckla sin verksamhet. Det var nog inte dagens höjdare för många i rummet men för mig som ensam kvinna bland politikerna viktigt att föra fram att om vi vill ha levande stadskärnor så satsa på kvinnligt företagande och stärk deras roll.

Camilla Johansson
Vice Gruppledare Centerpartiet

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Gå till profilsidan för $userIdentityName
    1000