Miljöpriset till Arriba

Centerpartiet har en lång tradition sedan cirka 25 år att dela ut ett Miljöpris inför Världsmiljödagen den 6 juni. I år tilldelas priset Arriba Byggnads AB

Arriba Byggnads AB är ett genuint gammalt gotländska byggföretag med cirka 100 anställda. De får priset för sina stora miljöinsatser, de är en klart ledande aktör för att utveckla miljö- och klimatarbetet i byggbranschen.

Det är en klart spännande trend, till en början så gick ofta Miljöpriset till innovatörer och entusiaster men de sista åren har etablerade företag i gamla branscher som Roma Grus 2020 och nu Arriba fått priset. Det visar att nu händer miljöomställningen på riktigt säger Lars Thomsson i en kommentar.

Det är härligt att det finns ett gotländskt företag som ligger så långt framme och går i bräschen att nyttja nya tekniker med att bygga i trä och reducera klimatavtrycken som Arriba gör.

Motivering:

Företaget är ett gotländskt byggföretag som inte bara följer utvecklingen på miljöområdet, utan som med innovation och nytänkande flyttat gränserna för vad som är möjligt i byggbranschen. Sedan flera år bygger man flerbostadshus i trä. På A7-området har man bland annat uppfört miljövänliga fyravåningshus med trästomme och bjälklag i massivträ. Arriba har även byggt Lidls nya butikslokal i Visby, som var Sveriges första byggnad som klarade den tuffa certifieringen NollCO2 – en byggnad som ska ha ett netto-noll-utsläpp av växthusgaser under sin livstid.

Byggandet och förvaltning av byggnader står för stora utsläpp av växthusgaser från material- och energianvändningen. För att kunna förena en fortsatt hög byggtakt med hänsyn till miljö och klimat är byggföretag som tänker nytt en förutsättning. Arriba är ett sådant företag.

Priset består av ett diplom, ett klöverfat från Ulla Ahlby och en klövertårta.

Prisutdelningen skedde idag den 5 juni vi Arribas trähusprojekt mitt emot Södervärnsskolan.

Prisutdelare var Johan Malmros, Lars Thomsson och Gunnel Lindby.

Arribas VD Carl Johan Jürss mottog priset

Se även filmklipp här https://fb.watch/5WN4RM5vat/