Gotländska styrkor som ska värnas

Omvärldsläget med krig i vårt närområde, ökande kostnader och en osäker framtid gör att mat och livsmedelsförsörjning är viktigare än någonsin för Gotland, inte minst med tanke på vårt utsatta ö-läge.

Under regionstyrelsens sammanträde, den 23 november, behandlades två viktiga punkter om livsmedel och om mat och måltider inom regionen framåt.

Dels ett godkännande av den reviderade mat- och måltidspolicyn som nu är synkad efter den regionala utvecklingsstrategin Vårt Gotland 2040 och anpassad efter rådande omvärldssituation. Vi i Centerpartiet uppskattar ett ökat fokus på gotländska närodlade livsmedel i regionens kök.

Dels ett beslut om den reviderade handlingsplanen för Gotlands mat- och livsmedelsstrategi. Sedan strategin togs 2016 har omvärldsläget kraftigt förändrats varför det behövs mer fokus på ökad lokal livsmedelsproduktion för bättre hållbarhet, starkare beredskap och ökad självförsörjningsgrad på Gotland. Revideringen har gjorts i samverkan mellan berörda näringar och branschorganisationer.

Det är viktigt att vi är medvetna om utmaningar som bland annat kompetensförsörjning, ökad förädlingsgrad och satsningar på innovationer inom de gröna näringarna, som även tas upp som strategiska utvecklingsområden i handlingsplanen.

Vid sidan om att stimulera gotländsk livsmedelsproduktion är det idag viktigare än någonsin att vi har en konkret handlingsplan för att utveckla och främja lokal livsmedelsproduktion utifrån ett försvars- och beredskapsperspektiv. Gotland har en styrka i våra gröna näringar och fantastiska livsmedelsvaror som vi ska värna om.

Eva Nypelius (C)
Johan Malmros (C)