Diskriminering baserad på religion och stereotyper

INSÄNDARE

Textmeddelanden har skickats till föräldrar till elever i skolor där de uppmanas att inte uppmuntra sina barn att fasta under ramadan. I meddelandet nämns också att personer som fastar under ramadan blir fientliga och hamnar i stora konflikter med andra!

Jag har fått några samtal och meddelanden från flera familjer som uttryckt sin sorg och ilska över detta meddelande. Många av dem ansåg att det var ett rasistiskt och oönskat språkbruk i det svenska samhället.

Texten skickades på fem språk: svenska, arabiska, tigrinja, kurdiska och persiska. Den texten utvecklades på modersmålsenheten.

Först och främst vill jag uttrycka mitt starka missnöje för dessa meddelanden och för de tjänstemän som fattade beslutet att skicka dem. Detta budskap innehåller diskriminering baserad på religion och stereotyper av en grupp i det svenska samhället.

Jag skulle vilja ställa några frågor till Torsten Flemming och Jörgen Norström:

  • Vad är mekanismen för att skicka den här typen av meddelanden? Skickades meddelanden till alla föräldrar i alla skolor på Gotland, eller bara till föräldrar med invandrar- och muslimsk bakgrund och i skolor med kulturell och religiös mångfald?
  • Finns det vetenskapliga eller statistiska bevis som visar att människor som fastar under ramadan blir mer fientliga? Var fick ni den informationen ifrån?
  • Kommer liknande meddelanden att skickas vid liknande tillfällen för andra religioner?

Som en ledamot i barn- och utbildningsnämnden och en aktiv medborgare och medlem i vår gemenskap anser jag det vara min plikt att föra fram dessa frågor till allmänheten genom er tidning.

Abdulalim Alkatea (C), barn- och utbildningsnämnden