Öppet brev: Står ni liksom vi upp för gotlänningarnas rättigheter?

Eva Ahlin, Johan Malmros och Eva Nypelius.

I dagarna meddelade Naturvårdsverket att det inte längre är tillåtet att elda grenar, löv och annat trädgårdsavfall oavsett om du bor inom eller utanför detaljplanelagt område. Men att elda löv hemma i trädgården är ingenting som ens diskuterats i EU-parlamentet.

I EU-direktivet står det att länder ska uppmuntra till kompostering och insamling av avfall. Det nämns däremot inte något om att förbjuda privatpersoner från att elda på tomten. Ändå har Naturvårdsverket nu gett kommunerna i uppgift att kontrollera att de nya reglerna följs.

Vi måste sluta lägga krokben för oss själva, börja förenkla och värna fri- och rättigheter för oss som lever på landsbygden! Region Gotland bör, liksom Halmstads kommun, meddela dispens för alla privatpersoner på ön.

Men på Region Gotlands hemsida kan vi idag läsa att: Region Gotland jobbar med att analysera den nya lagen – och vad den betyder för de lokala föreskrifterna. Tills vidare gör Region Gotland tolkningen att det är acceptabelt att elda i sin egen trädgård i en omfattning som inte stör andra.

Med oro om att Region Gotland kan komma att följa flera fastlandskommuner som nu helt har förbjudit eldning av trädgårdsavfall, ställer nu Centerpartiet på Gotland frågor i ett öppet brev till Mariette Nicander (M), ordförande för Tekniska nämnden och Andreas Unger (M), ordförande för Miljö- och byggnämnden, om hur de ska säkra att vi gotlänningar inte hamnar i kläm på grund av feltolkningar av de nya EU-direktiven.

Att Region Gotland jobbar med att analysera den nya lagen och vad den betyder för de lokala föreskrifterna, är inte tydligt nog.

Vi vill ha en garanti på att de gör sitt yttersta och beslutar om dispens så att alla privatpersoner som bor utanför detaljplanelagt område ska behålla möjligheten att fortsätta elda sitt trädgårdsavfall.

Frågor till Mariette Nicander (M), ordförande för Tekniska nämnden och Andreas Unger (M), ordförande för Miljö- och byggnämnden:

  • När kommer analysen av den nya lagen och vad den betyder för de lokala föreskrifterna vara klar?
  • Kommer ni, liksom Halmstads kommun, meddela dispens för alla privatpersoner som bor utanför detaljplanelagt område, så att vi kan fortsätta elda vårt träd gårdsavfall som tidigare?
  • Finns det en risk för att även vi på Gotland kan komma att drabbas av det totala eldningsförbudet av trädgårdsavfall som vissa kommuner på fastlandet nu står inför?

Läs brevet till Mariette Nicander (M), ordförande för Tekniska nämnden och Andreas Unger (M), ordförande för Miljö- och byggnämnden här , 140.4 kB.

Eva Nypelius (C), 2:e vice ordförande i Regionstyrelsen
Johan Malmros (C), ledamot i Regionstyrelsen
Eva Ahlin (C), ledamot i Regionstyrelsen