Möt Kristina Karlsson - förste vice ordförande i regionfullmäktige

- Jag brinner extra för att personer med funktionsnedsättning skall kunna leva sitt liv som de vill, säger Kristina Karlsson som är förste vice ordförande i Region Hallands regionfullmäktige, ledamot i regionstyrelsen och den gemensamma nämnden för hemsjukvård och hjälpmedel.

Berätta om dig själv

Kristina Karlsson

Bostad: Gällinge i sydöstra delen av Kungsbacka

Ålder: 62 år

Familj: frånskild med tre vuxna barn och 3 barnbarn

Intressen: familj, trädgård och, släktforskning. För mig är det viktigt att ta vara på varje dag och njuta av den.

Uppdrag: vice ordförande i regionfullmäktige, ledamot i regionstyrelsen och den gemensamma nämnden för hemsjukvård och hjälpmedel.

Ledamot i kommunstyrelsen i Kungsbacka och ordförande i nämnden för Kultur & Fritid.

Vilken politisk fråga brinner du lite extra för – och varför?

Jag brinner extra för att personer med funktionsnedsättning skall kunna leva sitt liv som de vill. De vet bäst själv vad de behöver.

Tillgänglighet till vården är A och O. Vården måste anpassa sig till patienterna när det gäller öppettider, digitalisering osv. Varför behöva åka till vården när jag kan sköta kontakten digitalt.

Varför började du engagera dig politiskt och varför i Centerpartiet?

Jag engagerade mig i Centerpartiet i slutet av 80-talet, för jag ville påverka dem som bestämde. ”Att sitta och gnälla vid fikabordet på jobbet” gav ingenting. Jag fick mitt första uppdrag i Kungsbacka 1992. Sedan dess har jag hunnit med att vara ordförande för hjälpmedelsnämnden i Halland under två perioder och jag har varit ordförande i Nämnden för Funktionsstöd i Kungsbacka under tre perioder.

Vad ser du fram emot med att vara regionfullmäktigeledamot den här mandatperioden?

Jag tycker att det är så viktigt att ”prata med varandra”. Det måste vi göra i alla sammanhang. Det är då man tillsammans kan åstadkomma förändringar. Jag ser framemot arbetet med den regionala utvecklingsstrategin.

Kan du nämna något från dina tidigare erfarenheter som du tror att du kommer att ha nytta av som ledamot i regionfullmäktige?

Erfarenheterna från mina uppdrag i både kommun och region gör att jag kan se helheten för individen. Allt hänger ju ihop!

En person – levande eller historisk – som du inspireras av?

Annie Lööf är min stora favorit. Att våga stå upp när det blåser som hon gör, gör att jag också vågar mer.

Läs mer:

Närmare vård med läkarmedverkan i hemsjukvården