Stort behov av fungerande arbetsförmedlingar!

- Centerpartiet vill ha resultatdrivna arbetsförmedlare i hela landet, i en modell där de får betalt efter resultat. Det har prövats i flera andra länder med väldigt goda resultat, skriver ledningen för Centerpartiet Halland Henrik Oretorp, Kjell Helgesson och Mari-Louise Wernersson i en debattartikel.

Förtroendet för Arbetsförmedlingen har länge varit lågt och därför har politiska krav på förändring funnits i många år. Trots tiotals miljarder i utgifter har myndigheten bara hjälpt omkring 5 procent av Sveriges arbetslösa, och majoriteten av arbetsgivare har aldrig använt deras tjänster för att hitta personal. För ett par veckor sedan träffade vi Svenskt Näringsliv i Halmstad och på deras topplista över de viktigaste frågorna var just reformeringen av Arbetsförmedlingen.

Alliansen var överens

Till valet 2018 var allianspartierna överens om att en reformering var nödvändig. Detta fullföljde Centerpartiet och Liberalerna i januariavtalet med regeringen. Nu är det dags att nya aktörer får chansen, inte minst på landsbygden. Dessvärre har Arbetsförmedlingen på grund av digitaliseringsprojekt under många år valt att dra sig tillbaka från små orter och lagt ner hundratals kontor, en utveckling som fortsatte 2019, trots protester från politiskt håll. Men det är alltså Arbetsförmedlingen själva som gör och det och har inte med reformen att göra.

Politik är inte bara tyckande

Nu när reformeringen ska igång ser vi med förvåning hur både moderater och kristdemokrater hotar med misstroendevotum mot nya arbetsmarknadsministern. Hon som genomför den allianspolitik vi gick till val på. Det får väl ändå finnas någon anständighet även i opposition. Politik är inte bara att tycka saker, målet är att genomföra politiken. Denna reform är nödvändig för vi måste få en fungerande arbetsförmedling för bättre matchning.

Beprövad modell

Sedan några år tillbaka pågår en nedläggning av Arbetsförmedlingens kontor i hela Sverige. Men nu är en reform vägen framåt. På så sätt ser vi till att få på plats resultatdrivna arbetsförmedlare i hela landet. Istället för att en ineffektiv myndighet ska försöka förmedla jobb kommer privata och ideella arbetsförmedlare ta över, i en modell där de får betalt efter resultat – alltså efter hur väl de ordnat ett varaktigt jobb åt en jobbsökande. Det har prövats i flera andra länder med väldigt goda resultat, och det är också principen bakom den svenska trygghetsorganisationen som hjälper arbetare till nya jobb vid stora uppsägningar, med stor framgång.

Steg för steg

Centerpartiet har nu inlett förhandlingarna med regeringen och Liberalerna kring hur den framtida Arbetsförmedlingen ska se ut. Siktet är inställt på att ha allt på plats 2021, men vi tar det steg för steg och genomför reformen på ett ansvarsfullt sätt. Inte minst att lyssna noga på kommunerna, eftersom de har bäst koll på de lokala behoven.

Henrik Oretorp

Kjell Helgesson

Mari-Louise Wernersson

Centerpartiet i Halland

Läs mer:

Neddragningen har inte med reformen att göra

Vi vill bromsa nedläggningen av Arbetsförmedlingens kontor