Svenskar "En Marche" i Paris

Precis innan första valomgången i det franska presidentvalet åkte tio unga, svenska liberaler till Paris för att hjälpa Emmanuel Macron till valseger – fem från CUF, Centerpartiets ungdomsförbund och fem från LUF, Liberalernas  ungdomsförbund. Resan arrangerades av Eric Luth, tidigare förste vice förbundsordförande för CUF och internationell talesperson, LUF:s internationelle talesperson Anders Rehnberg samt Carl-Vincent Reimers, praktikant vid Cecilia Wikströms kontor i Europaparlamentet.

I flera av de senaste valen har det funnits ett väldigt stort svenskt intresse. I Brexit-omröstningen och det amerikanska presidentvalet flockades svenska politiker på plats. Samma uppslutning fanns inte alls i det franska presidentvalet, som kanske trots det var ännu viktigare: Anne Applebaum konstaterade ju de bevingade orden att med tre förlorade val dör Västvärlden. Tack och lov vann ju Macron, men med den känslan i ryggen ville vi vara med och bidra – trots att det är ett land med ett annat språk och en annan kultur!

Samtidigt var det också ett sätt för CUF och LUF att knyta närmare internationella kontakter. I Sverige kan vi synas mil ifrån varandra, men i ett internationellt perspektiv är skillnaderna små – och då ska vi väl klara av att samarbeta på internationell nivå också!

Många av oss förväntade oss dock nog att fransmännen skulle vara skeptiska, de är ju kända för att inte alltid vara superglada över utländskt inflytande. Därför blev reaktionen totalt förbluffande: när vi knackade dörr blev människor så glada över svenskt besök att de gav oss kramar och bjöd på fika. På stan blev folk överväldigade över att människor i andra länder brydde sig tillräckligt mycket för att bemöda sig med att ta sig dit.

Hur gick det då med språket? Från CUF:s håll försökte vi i huvudsak välja deltagare som behärskar franska, men från LUF följde några som inte alls kunde franska med. Där tror jag vi har mycket att lära. De klarade sig galant, för det finns mycket att göra i en valrörelse som inte kräver att man kan språket, men att man har viljan och drivet:dela ut flygblad (och lära sig en standardfras), sätta upp affischer.

Det märks att En Marche är en idealistisk och ny rörelse. Engagemanget var oerhört stort, och alla ville allt hela tiden. Enligt fransk lag är det förbjudet att kampanja efter midnatt på fredagen (med val på söndagen). En Marche bestämde sig för att fira tidig kväll, för att sedan köra komplett valrush mellan 21 och 24 på kvällen. Energin i den ruschen överträffar nog det mesta de flesta av oss hade varit med om.

Vi hoppas att Centerpartiet lär sig av detta att det går att bjuda in folk från andra länder – och att många bryr sig och vill stå upp för liberalism även i andra länder. På rätt sätt behöver man inte ens kunna språket – och då har vi ju hela världen som potentiellt fotfolk.

Förhoppningsvis kan vi också fortsätta med nära samarbeten mellan CUF och LUF internationellt.

Deltagare:

Eric Luth, tidigare vice ordförande, CUF Jönköping
Ellen Wangdell, ordförande CUF:s internationella kommitté
Ella-Maria Olsson, CUF Kalmar och C i Högsby
Sofie Tellberg, CUF Västra Götaland
Olle Romlin, distriktsordförande CUF Uppsala län