Centerpartiets praktikant om den politiska hösten i Storbritannien

Det politiska läget i Storbritannien är fortsatt osäkert, och beskeden i Brexitförhandlingarna förändras ständigt. Vi har ställt några frågor till Eric Lundvall, Centerpartiets nya praktikant hos brittiska Liberal Democrats, om den kommande hösten.

Hej Eric, berätta något om dig själv och ditt engagemang i Centerrörelsen!

Jag bor och arbetar i Luleå, där jag även studerat internationell ekonomi. Mitt engagemang i Centerrörelsen började 2014 då jag startade Centerstudenters avdelning i Luleå. I samband med detta blev jag även engagerad i lokalpolitiken och valrörelsen i Luleå. Jag sitter sedan 2015 i kretsstyrelsen i Luleå och har representerat Centerpartiet i Kulturnämnden i Luleå.

Vad ser du mest fram emot med praktiken hos Liberal Democrats?

Att arbeta med politik på heltid har jag inte gjort tidigare, det ska bli väldigt roligt. Att sedan få möjlighet att göra det i London gör det än mer spännande. Jag ser fram emot att lära mig mer om processen med Brexit och hur debatten går i Storbritannien kring frågor som rör EU och internationellt samarbete. Internationellt samarbete blir allt viktigare i allt fler frågor, att i det läget lämna ett av de mest fungerande internationella samarbetena är något som jag kommer lägga mycket kraft i att förstå och även ta med lärdomar tillbaka i hur Sveriges relationer med Storbritannien kan se ut efter Brexit.

Liberal Democrats har nyligen bytt partiledare, från Tim Farron till den rutinerade före detta näringsministern Vince Cable. Innebär detta en förändring i frågorna som partiet driver? Vilka är Vince Cables prioriteringar?

Liberal Democrats har till skillnad från Centerpartiet haft flera partiledare de senaste åren och de har alla satt sin prägel på politiken. Vince Cable har i sitt manifest framförallt fokuserat på att vara en röst för dem som vill se en mer mjukare hållning till EU och fortsätta arbeta för ett öppet Storbritannien. LibDems vill bland annat se en folkomröstning när avtalet med EU är slutförhandlat, för att folket ska kunna avgöra om de fortfarande vill lämna EU-samarbetet. Processen med Brexit har gett partiet en möjlighet att fokusera på liberala värderingar, ett öppet samhälle där invånarna får rätten att fatta sina egna beslut och där alla ges möjlighet att delta.

Partiet har sett en stor ökning i medlemsantal och har en stor mängd unga som är engagerade inom partiet. Detta är även en prioritet för Vince, då han på så sätt vill kunna mobilisera sina anhängare inför nästa val och skapa engagemang i frågor som partiet driver. På samma sätt har Vince också sagt att han vill förbättra närvaron i digitala media och arbeta mer med engagemanget från gräsrötterna.

Det har pratats om att Brexitförhandlingarnas fortsättning skjuts upp till efter det tyska valet i höst. Vad betyder detta? Vad händer nu, och vilka är möjligheterna för Liberal Democrats att påverka?

Det kommer ständigt nya besked om förhandlingarna och regeringen här i London har nyligen försökt föregå förhandlingarna genom att publicera positioner inom flera områden. Men samtidigt är det många intressen som ständigt försöker trycka på regeringen att få till överenskommelser med EU för att just deras bransch drabbas hårt om inga avtal sluts. Det hetaste är hur EU-medborgare som bor i Storbritannien kan fortsatta leva här och hur deras situation förändras, detsamma gäller den stora mängd britter som bor runt om i Europa. Men även frågor som rör varor och tjänster som ska passera gränsen, hur ska dessa regleringar se ut och kommer varorna få fortsätta att säljas när de passerat gränsen, det är något som just nu förhandlas i den tredje förhandlingsrundan. För LibDems betyder denna processen mycket, då de länge varit den enda rösten mot Brexit. Man arbetar främst med att lyfta fram hur detta påverkar invånarna i Storbritannien och belysa många av de mer okända delarna i processen. Samtidigt som LibDems inte vill lämna EU, vill de även att det avtal som förhandlas fram blir ett så bra avtal som möjligt, för fortsatta goda relationer med övriga Europa.