Partireformer och Brexit står på agendan för Centerpartiets praktikant i London

Afrida Chowdhury (till vänster) är under höstterminen Centerpartiets utsända praktikant på Liberal Democrats huvudkontor i London. Här berättar hon om sina första intryck, men även om LibDems partikongress och den senaste utvecklingen i Brexitförhandlingarna.

Vill du bli Centerpartiets nästa praktikant i London? Läs mer här!

Hej Afrida, berätta något om dig själv och ditt tidigare politiska engagemang!

Innan jag började min praktik här på Liberal Democrats i London, hade jag inte haft något större partipolitiskt engagemang. Jag har istället arbetat med politiska frågor som står mig nära såsom mänskliga rättigheter, global rättvisa och ungdomsfrågor inom olika organisationer. Precis innan jag började hos LibDems blev jag klar med min masterutbildning vid University of Sussex här i England. Där läste jag ett program som heter Conflict, Security and Development. Tidigare har jag även en kandidatexamen från Uppsala Universitet inom fred, konflikt och utvecklingsstudier, och därmed har min bakgrund präglats mer av akademi än det praktiskt politiska. Jag engagerar mig gärna i frågor som rör postkolonialism, internationell utveckling och antirasism, och att arbeta med detta är något jag hoppas på att få göra mer i framtiden.

Vad ser du mest fram emot med praktiken hos Liberal Democrats?

Det jag mest ser fram emot med praktiken hos LibDems är att få erfarenhet av att arbeta praktiskt med det jag nu i flera år har studerat. Jag vill uppleva hur det är att arbeta i ett annat politiskt klimat än det akademiska och lära mig mer om hur liberaler arbetar med de frågor som står mig nära. Jag ser även fram emot att kunna utmana den skeptiska bilden av liberalism som präglat min utbildning genom att uppleva hur det fungerar i praktiken. Denna praktik är mitt första heltidsuppdrag efter studierna och därmed ser jag även fram emot att kunna inspireras av kollegor som arbetar med olika politiska frågor. Knappt tre veckor har gått hos LibDems och jag känner mig redan otroligt inspirerad!

Brexit närmar sig med stormsteg. Tidigare har representanter från både EU och Storbritannien sagt att ett avtal måste finnas på plats i oktober för att undvika ett så kallat ”no deal”-scenario, där Storbritannien lämnar unionen utan avtal. Hur ser den senaste utvecklingen ut?

Den senaste utvecklingen av Brexit håller sig på samma nivå som förr – alltså är allt fortfarande oklart. Avtalet som skulle finnas på plats i oktober kommer sannolikt att bli uppskjutet till senare i vinter på grund av den oenighet som råder mellan EU och Storbritannien. Det finns t ex fortfarande ingen överenskommelse om den nordirländska gränsen. Denna oklarhet gällande Brexit generellt har börjat märkas bland Storbritanniens invånare. En ’People’s Vote’-kampanj, som vill se till att den brittiska befolkningen får en ny folkomröstning om huruvida den slutliga Brexit-överenskommelsen ska accepteras eller inte, har varit aktuell efter att olika mätningar visat att det numera är fler som känner att det skulle vara bättre att stanna i EU än att lämna. LibDems står bakom en liknande kampanj och har sedan väldigt långt tillbaka drivit en kampanj som kräver en ny folkomröstning om Brexit, som de kallar ’Final Say on the Deal’. Även diverse Labour-politiker som Sadiq Khan, Londons borgmästare, har gått ut med att en folkomröstning om Brexits öde skulle vara det mest demokratiska och önskvärda för Storbritannien. Dock är Theresa May fast besluten om att implementera en ’no-deal’ Brexit.

Just nu råder även en stelhet i parlamentet, där inte mycket händer mycket på grund av de skandaler som skett i sommar med ett flertal Tory-parlamentariker som lämnat sina poster samt Labour-ledaren Jeremy Corbyns antisemitiska uttalanden. Detta gör att politikerna ligger lite lågt. Trots denna politiska stelhet som infekterat landet, ska LibDems framgångar i frågan om en ny folkomröstning ses som något positivt för liberalismen och för att engagera väljare som tvingas välja mellan två motsatta ideologier. Tiden är knapp och med Europaparlamentsvalet nästa år så behövs det en överenskommelse om Storbritanniens framtid i eller utanför EU.

Under EU-toppmötet i Salzburg gjorde dock Theresa May klart för att det inte blir någon ny folkomröstning och att Storbritannien inte kommer att kräva mer tid, och därmed lämna EU den 29 mars 2019. Detta blev hårt kritiserat av europeiska ledare som den franska presidenten Macron. 

Liberal Democrats har under september haft sin höstkongress, vilka var de största nyheterna därifrån?

Liberal Democrats har mycket nytt på gång! En vecka innan höstkongressen gick partiledaren Sir Vince Cable ut med ett nytt förslag på reform inom partiet. Denna reform är lik den som Justin Trudeau genomfört i sitt parti i Kanada. LibDems vill öppna upp sitt parti så att det präglas av en mer bottom-up medlemsrörelse, där alla medlemmar har rätt till att rösta. De ska också kunna välja vilka som ska representera dem från ett större urval av kandidater. Vidare har Vince även gått ut med att det inte enbart är de högt uppsatta i partiet som kan kandidera till partiledare och att man även där strävar efter fler kandidater utöver personer som redan är parlamentsledamöter. Till exempel avskaffar LibDems regeln om att vara medlem i ett år innan man kan kandidera till minister. Detta för att underlätta medlemmars utveckling inom partiet.

Rykten påstod att detta var ett initiativ inför Vinces avgång som partiledare, men han gjorde det tydligt att så inte var fallet – om det inte är i medlemmarnas intresse. Syftet med denna reform är att attrahera fler medlemmar och anhängare för att stärka LibDems bas och att vara den största politiska kraften i Storbritannien mot Brexit. Denna reform är i nuläget enbart ett förslag som senare under en extrainsatt kongress ska röstas för eller emot.

Utöver detta, antogs en rad olika policyområden som LibDems kommer att arbeta med. För första gången antogs till exempel en policy om abort som ämnar till att avkriminalisera abort i hela Storbritannien. Internt diskuterades och antogs det även en plats för en Vice President från en BaME (Black and Minority Ethnic) bakgrund till LibDems ’Federal Board’. LibDems har idag svårt att attrahera medlemmar som inte enbart identifierar sig som ’vita män’, något som självfallet faller mig i intresse. Att stärka mångfald, inkludering och invandring ser jag som något positivt, ett arbete LibDems försöker bli starkare i och som även märktes under många policydebatter under kongressen.