Full fart framåt mot Europaparlamentsvalet för Fredrick Federley

Nytt år - nya utmaningar. Nedräkningen till valet har börjat och Centerpartiet har potential att göra sitt bästa Europaparlamentsval någonsin.

2019 är här och med ganska precis 100 dagar kvar till Europaparlamentsvalet kan ni kanske gissa vad som börjar ta upp allt mer av mitt fokus, även om vardagen i Bryssel i mångt och mycket rullar på ett tag till. Denna termins praktikanter Robert och Matilda har installerat sig på kontoret och är redo att hänga med i vad som för oss alla kommer bli en spännande vår. Det var väldigt kul att få träffa alla våra fantastiska kommunpolitiker i Umeå, det märks tydligt att Centerpartiet kommer vara en kraft att räkna med hela denna mandatperiod och även i EU-valet. Vi har nu möjlighet att göra vårt bästa Europaparlamentsval någonsin.

I parlamentet är det inte en lugn stund. Nyligen genomfördes en kontroversiell omröstning om huruvida EU skulle erkänna Juan Guaidó som tillfällig president i Venezuela eller inte, och några intressanta slutsatser kunde dras utifrån detta. Dels blev det tydligt att EU har en bristfällig förmåga att samordna utrikespolitik, dels fick vi se hur S, V, MP och Fi röstade emot resolutionen och därmed gav sitt indirekta stöd till den socialistiske Nicolás Maduro.

Utöver det så närmar sig utsatt datum för Brexit med stormsteg även om det inte nödvändigtvis betyder att något är under kontroll. I januari röstade det brittiska parlamentet nej till det utträdesavtal som hade tagits fram mellan brittiska regeringen och EU, och en central stötesten i debatten är gränsen mellan Irland och Nordirland. Trots att den största pressen just nu ligger på Storbritanniens premiärminister Theresa May har den även på andra håll tagit sig uttryck, till exempel genom Europeiska rådets ordförande Donald Tusk som nyligen tog till Twitter för att vädra sin undran om hur den speciella platsen i helvetet ser ut för folk som förespråkade Brexit utan att ha en plan för hur det skulle gå till. Fortsättning lär följa.

Själv har jag ägnat mycket tid åt att förhandla om EU:s nya jordbrukspolitik (CAP) där jag som enda svensk i jordbruksutskottet varit med och lagt över 100 ändringsförslag för att säkerställa en reform som fokuserar på en ökad konkurrenskraft för det svenska lantbruket och att CAP-pengarna verkligen kommer leverera mer av klimat- och miljönytta. Jag har också försökt säkerställa att den nya reformen kommer underlätta för lantbrukare så att de som gör rätt också ska få sina pengar och inte behöva vänta i flera år som det kan vara idag.

Men nu är det dags att lyfta blicken och ta kampen för ett EU som värnar om demokratin, står upp mot populism och som tar klimathotet på allvar. Jag hoppas att vi ses!

Som vanligt är ni medlemmar mer än välkomna att skriva till oss om ni har några funderingar om arbetet i Bryssel.

Nu kör vi!

Fredrick Federley, Europaparlamentariker (C)