Fredrick Federley tar sig an hösten efter valet

Vilken fantastisk valrörelse och vilket fantastiskt resultat! Efter en intensiv vår och en välbehövlig sommarledighet är det nu dags att ta oss an den nya mandatperioden.

Äntligen har jag en centerpartist-kollega i Europaparlamentet! Det är fantastiskt roligt att få samarbeta med Abir Al-Sahlani de kommande 5 åren. Det har varit en dröm att få ta med en kollega ner till Bryssel efter Europaparlamentsvalet. Nu står vi här med två mandat och möjlighet att genomföra ännu mer Centerpolitik i hjärtat av EU. Och det behövs verkligen.

Jag vill rikta ett stort tack till alla ni som hjälpte till i valrörelsen och till alla otroligt duktiga kandidater som verkligen kämpade för varje röst och varje personkryss på gator, torg och i debatter. Allt stöd var ovärderligt.

Mandatperioden startade nästan direkt efter valet och jag har fått förtroendet att vara en av flera vice ordförande i den nya Renew Europe-gruppen i parlamentet. Den tidigare ALDE-gruppen har förenats med franska En Marche samt rumänska USR för att bilda en större liberal grupp i parlamentet. Jag är numera ordinarie ledamot i miljöutskottet samt har kvar min ersättarplats jordbruksutskottet. Abir har nu tagit plats i två mycket viktiga utskott, nämligen utskottet för sysselsättning och sociala frågor (EMPL) samt utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt inrikes frågor (LIBE). Med en till parlamentariker har vi också möjlighet att anställa fler medarbetare. I skrivande stund är Sophia Bengtsson, tidigare Svenskt näringsliv, på plats och i mitten på september börjar Mosa Alasaly, från Företagarna och tidigare JKL. Vi kommer även slutföra de sista rekryteringsprocesser i dagarna som kommer.

Under augusti har parlamentet varit semesterstängt, men det är flera omvärldshändelser som kommer att påverka politiken framåt. Handelskriget mellan USA och Kina sätter press på EU och det driva fram protektionistiska tendenser inom EU. Bränderna i Brasiliens regnskogar och i de arktiska regionerna visar med all tydlighet hur oerhört allvarligt läget är för klimatet. Vi kommer behöva ta ytterligare kraftfull lagstiftning den här mandatperioden för att öka takten i klimatomställningen. Ett avtalslöst Brexit ser dessvärre ut som ett allt mer troligt scenario under hösten.

Den andra september är vi parlamentariker på plats igen och en huvuduppgift under hösten kommer vara att granska och godkänna de nya kommissionärerna i kommissionsordförande Ursula von der Leyens nya kommission. Jag ser mycket fram emot en spännande höst och en spännande mandatperiod.

Som vanligt är ni medlemmar mer än välkomna att skriva till oss om ni har några funderingar om arbetet i Bryssel.

Fredrick Federley