Muharrem Demirok: "Ett team för hela Europa"

"Tillsammans är vi starkare" är ett av slagorden Muharrem Demirok använder i sin nya roll som partiledare, detta gäller förstås inte enbart för Centerpartiet utan för Europa som helhet. Demirok vill fortsätta att bygga ett bra samarbete med systerpartierna runt om i Europa.

  • Du deltog på ALDE:s kongress i Dublin förra året och i maj går årets kongress av stapeln i Stockholm. Hur ser du på Centerpartiets internationella samarbeten, framförallt med systerpartier i Europa?

Våra internationella samarbeten och relationen med systerpartier är något som jag värnar väldigt mycket. Som ett liberalt parti i Europa är det vår uppgift att, tillsammans med likasinnade, stå upp för frihet och demokrati. Med tanke på Sveriges pågående Natoansökan och det kritiska läget i Europa, särskilt i Ukraina, är våra relationer med andra länder viktigare än någonsin. Tillsammans är vi starkare, samtidigt som vi har chans att stå upp för det liberala värderingarna som just nu ifrågasätts från många håll.

  • Nästa år är det val till Europaparlamentet. Vilka ser du som de viktigaste ingångarna för Centerpartiet inför valet?

Det är ytterst upp till Centerpartiets medlemmar att bestämma vilka frågor vi ska driva i EP-valet, men jag skulle tro att klimatkrisen och mänskliga fri- och rättigheter blir två av våra viktigaste frågor även framåt. Centerpartiet har varit en avgörande kraft för en bättre jordbrukspolitik, inte minst vad gäller djurskyddet och frågan om antibiotikaanvändning. Där kommer vi fortsatt driva på.

  • Vilka politikområden ser du som de viktigaste för liberaler att samarbeta internationellt inom?

Just nu är det säkerhetspolitiska läget styrande för mycket av vår gemensamma dagordning, liksom Sveriges ordförandeskap i EU. Jag tror det finns ännu mer att göra för att Sverige ska kunna bädda för ett ukrainskt EU-medlemskap, och här har liberaler i hela Europa en viktig uppgift att tillsammans jobba för detta. Vi måste också fortsätta hålla i arbetet med den gröna omställningen och konkurrenskraftiga villkor för landets bönder, där gör Centerpartiets europaparlamentariker ett hästjobb.

  • I samband med kongressen kommer liberaler från hela Europa att samlas i Stockholm. Vad skulle du vilja att våra systerpartier tar med sig efter ALDE kongressen i Stockholm?

En teamkänsla - tillsammans är vi starkare!

Jag vill att våra systerpartier ska få upp ögonen för vad vi kan åstadkomma tillsammans och vad vi kan lära oss från varandra. Om vi arbetar tillsammans finns det stora förutsättningar för oss att växa i EP-valet 2024 och göra de förändringar som behövs för att motverka den populistiska vinden som genomsyrar Europa.