Herrydet gård - med hjärta för landsbygden

Hela familjen Herrydet gård

Centerpartiets besök på Herrydet gård i Norra Unnaryd var både soligt och inspirerande. Olivia och Roger Nylundh berättade om sin gård och sitt senaste projekt, Herrydets Gårdsmejeri.
- Det är så häftigt att få höra deras historia, säger kommunalråd Ann-Marie Nilsson (C). För Centerpartiet är det fantastiskt roligt när unga människor vill, och vågar, satsa och förverkliga sina drömmar på landsbygden.

Herrydet gård är ett litet familjeföretag som ägs och drivs av Olivia & Roger Nylundh. Paret köpte gården 2015 och bor nu här med sina tre barn. Familjen lever ett småbrukarliv med hjärta för landsbygd, gamla traktorer, odlingar och hotade husdjursraser. Visionen är att leva nära naturen, jorden och de djur som finns på gården.
På Herrydet gård finns förutom odlingar och lantraser även en bagarstuga där de, som de själva säger, bakar ”bra bröd utan krussiduller. Surdegsbrödet gräddas i stenugn och tunnbrödet gräddas traditionsenligt i vedeldad stenugn.

Förverkliga sina drömmar

För medlemmarna i Centerpartiet var det fantastiskt att få möta en familj som hittat kreativa vägar att kunna bo på landsbygden och som inte tvekar att förverkliga sina drömmar.
Nu förverkligar paret Nylundh ännu en dröm när de bygger sitt eget gårdsmejeri. Här ska det ystas svensk hantverksost, något som de själva saknat på marknaden. Mejeriet är nästan färdigbyggt och nu smids planer på en jordkällare där ostarna kan lagras.

Underlätta för de som vill satsa

Centerpartiet visades runt på gården och fick lyssna till den inspirerande historien om hur mejeriet växer fram. Det är en särskild process att bygga nytt, särskilt ett mejeri, och våra besökande politiker fick många tips på hur kommunen i framtiden kan göra det lättare för nyetableringar på landsbygden.
- För Centerpartiet är det viktigt att kunna bemöta kreativa idéer på ett positivt sätt, och förenkla arbetet för de som vill satsa på verksamheter på landsbygden, säger kommunalråd Ann-Marie Nilsson.