Bussfil på Sandsbrovägen
gav debatt i kommunfullmäktige

Den blågröna majoritetens förslag att införa en bussfil på Sandsbrovägen orsakade den största debatten på mötet med Växjö kommunfullmäktige tisdagen den 20 oktober.

Med ett statligt anslag från Trafikverket på 14,5 miljoner kronor plus att Växjö kommun får skjuta till 20 miljoner kronor antog fullmäktige förslaget med röstsiffrorna 31-29 medan en ledamot var frånvarande.

Det var framförallt socialdemokraterna som ifrågasatte den klimatnytta som de blågröna företrädarna vältaligt redovisade att de investerade miljonerna kommer att generera för miljön i Växjö.

Men eftersom (sd) i den här frågan anslöt sig till oppositionen blev alltså majoriteten knapp.

En annan miljöfråga som ledde till en debatt var Malin Laubers (s) motion om att utlösa ett klimatnödläge i Växjö. Men här kunde majoriteten stödja sig mot att det redan finns en plan för att göra Växjö miljöneutralt innan 2030. Vilket innebar att majoritetens förslag vann omröstningen med 37-24.

Över huvud taget var debattlustan stor under det 6 timmar långa mötet trots att flera av de ledamöter som var på plats i Utvandrarnas Hus i slutskedet klagade på att temperaturen i lokalen sjönk i mesta laget.

Därför var det klokt av mötesordföranden Bo Frank att flytta fram antagandet av en ny landsbygdsplan till nästa möte i november. Det blir ett tvådagarsmöte eftersom budgeten för 2021 då ska antas. Det finns också planer på att flytta mötet till Christina Nilsson-salen i Växjö konserthus som jämfört med Utvandrarnas Hus ger större möjligheter att i coronatider sprida ut de ledamöter som fysiskt är på plats.