"Låt inte kvinnor betala med sin hälsa då jämställdheten brister"

Gabriella Karlsson (C) skriver i Folkbladet.nu den 25 juli 2022 om vikten av jämställd vård.

Höggravida Anna sökte akut vård för kraftiga bröstsmärtor och skickades hem från S:t Görans sjukhus med Alvedon. 14 timmar senare brast hennes kroppspulsåder och hon förblödde i sin säng i hemmet.

Detta är en verklighet som möter kvinnor som söker vård i dag.

Kvinnor riskerar att drabbas av en ojämställd vård på olika sätt.

En kvinna med hjärtinfarkt löper till exempel betydligt högre risk att dö av det än en man. Därför behövs en tydlig definition av vad jämställd vård innebär och detta ska integreras i ett jämställdhetsperspektiv som följs upp!

Hur definierar sjukvården jämställd vård?

I hälso- och sjukvårdslagen (SFS nr 2017:30) står att målet är en god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen. Här står inget om att vården ska vara jämställd.

Däremot finns ett jämställdhetspolitiskt delmål som regeringen bestämt, där står det: ”kvinnor och män, flickor och pojkar ska ha samma förutsättningar för en god hälsa och erbjudas vård och omsorg på lika villkor”.

Vården är inte jämställd i dag. Kvinnor betalar med sin hälsa då jämställdheten brister. Vi måste prioritera frågan för att förändring ska ske, skriver Gabriella Karlsson, kandidat till fullmäktigelistan, Centerpartiet i Norrköping.

Trots detta betalar kvinnor med sin hälsa när jämställdheten brister. Här är några exempel som visar på detta:

– Kvinnor är i genomsnitt är sjukskrivna 12,8 dagar jämfört med män som bara är sjukskrivna 6,7 dagar. Kvinnor är alltså sjukskrivna i nästan dubbelt så hög grad som män.

– Det vanligaste skälet till att en person blir sjukskriven är att hen lider av psykisk ohälsa. Psykisk ohälsa drabbar i sin tur ofta de som arbetar inom våra välfärdsyrken som vård, skola och omsorg. Här arbetar flest kvinnor.

– Forskningen som gäller kvinnorelaterade sjukdomar är ofullständig.

Men hur ska vi säkerställa en jämställd vård?

Eftersom det i dag saknas en tydlig definition på vad jämställd vård innebär vill jag först att vi definierar vad vi menar med jämställd vård.

Hälso- och sjukvården ska därefter i alla beslut som rör patienter integrera ett jämställdhetsperspektiv. På så sätt kan både kvinnor och män få en jämställd vård. Så att vi i framtiden kan förhindra att tragedier inträffar.

Genom att införa ett uttalat jämställdhetsperspektiv i hälso- och sjukvårdsfrågor kommer resurser att kunna fördelas på ett jämställt och rättssäkert sätt, utifrån den enskilda individens behov till både kvinnor och män.

En jämställd vård innebär också att vårdens resurser fördelas rättvist och demokratiskt.

För att uppnå en jämställd vård behövs det dessutom en ökad satsning på forskning om sjukdomar som endast drabbar kvinnor.

Forskningen rörande kvinnorelaterade sjukdomar är kraftigt eftersatt. Därför behöver vi satsa mer resurser på forskning och kunskap om kvinnor och deras kroppar.

Genom en ökad forskning riktad till kvinnor kan även kvinnor få tillgång till en lika god vård som män.

Här läggs dessutom grunden till Centerpartiets politik: alla människors frihet och lika värde samt förmågan att bestämma över våra egna liv och skapa vår egen framtid.

Gabriella Karlsson (C)

Kandidat till kommunfullmäktige