De skrev på löfte - att arbeta för kvinnors trygghet

Christian Widlund, Centerns förstanamn till kommunfullmäktige i Norrköping, Kerstin Sjöberg (C), regionen och Muharrem Demirok (C), östgötsk riksdagskandidat, skrev under ett gemensamt löfte att värna kvinnors trygghet den 29 augusti 2022 (Folkbladet.se, 29 augusti 2022).

Foto: Susanna Beskow Norgren

De tre förstanamnen för Centern till riksdagen, regionen och kommunfullmäktige undertecknade på måndagen ett gemensamt löfte att på alla nivåer arbeta mot mäns våld mot kvinnor, för alla kvinnors rätt att leva i trygghet.

– Vi har länge pratat om frågor, i vårt parti, kopplat till våld i nära relationer och särskilt då mäns våld mot kvinnor. Nu i valrörelsen är det också en av de frågorna vi lyfter allra mest, säger Muharrem Demirok, kommunalråd i Linköping och förstanamn till riksdagen för C i Östergötland.

Med på pressträffen på ett kafé i Norrköping hade han Kerstin Sjöberg, förstanamn på regionlistan för C i Norrköping och Christian Widlund (C), förstanamn på kommunlistan i Norrköping.

– Vi har bestämt oss för att utfärda ett gemensamt löfte. Det är ett regionalt, nationellt och lokalt löfte. Vi vill tydliggöra att det här är någonting som företrädare för Centerpartiet och särskilt då C i Östergötland kommer att driva i alla instanser som vi representerar, säger Muharrem Demirok.

– Det är en fråga som ofta hamnar i skymundan av gängskjutningar, men som är ett jättestort problem. Tittar man på våld i nära relationer var det förra året strax över 23 000 kvinnor som anmälde misshandel. I 81 procent var förövaren någon som de hade en nära relation till.

Förra året var det 15 kvinnor som blev mördade av någon de bodde med eller hade haft en relation med.

– Det är ett problem som har funnits under lång tid tillbaka, och nu vill vi verkligen sätta stopp för den här otryggheten för kvinnor. I regionsammanhang är det många som uppsöker vården, och det finns säkert mer bakom många sjukskrivningar, säger Kerstin Sjöberg.

Centerpartiet lovar att arbeta för straffskärpningar för sexualbrott och återfall i brottslighet, en stabil finansiering av kvinnojourer i hela länet, öka kunskap hos vårdpersonal kring våld i nära relationer, att socialtjänsten och sjukvården ska kunna utbyta information och för fler utredare med specialistkompetens i polisregionen.

– Från kommunens sida måste vi stötta verksamheter som tar hand om offren som drabbas av det här, hjälpa dem att komma därifrån, säger Christian Widlund.

I Linköping tittar man på om man kan undanta en viss andel av nybyggda lägenheter, öronmärka dem, för kommunens insatser.

Demirok menar också att det inte ska vara någon väntetid på fotboja eller fängelsestraff, och väcker idén att det nya fängelset i Norrköping borde ha vissa platser öronmärkta för våldsverkare inom våld i nära relationer, så man snabbt får bort dem.