Gehör för C-krav: Räddningstjänsten kvar i egen regi

Räddningstjänstens vara eller icke-vara har utretts och nu är Kulla-alliansens överens: Räddningstjänsten blir kvar i egen regi. - En lättnad och en framgång, säger Ulf Molin gruppledare för C, detta har vi kämpat för länge.

Centerpartiet har länge kämpat för att behålla räddningstjänsten inom kommunen. I vårt handlingsprogram finns detta med och vi har konsekvent hållit fast vid detta krav.

Vi ser stora fördelar med att räddningstjänsten styrs lokalt. Samarbete, förebyggande insatser, samverkan med övriga aktörer osv underlättas av att räddningstjänsten är lokal. Räddningstjänsten har också hög kompetens inom vissa specialiteter och samarbetar med andra räddningstjänster när det behövs.


En utredning av räddningstjänstens framtid har gjorts där ett av alternativen var att räddningstjänsten skulle övergå till räddningsförbundet Skåne nordväst och därmed mista en del av sin lokala förankring. Nu blir det inte så. Kravet från C har fått gehör: Kulla-alliansen, S och L är överens att behålla räddningstjänsten inom kommunen.


Läs mer från C-möte om räddningstjänsten

Länk till artikel i HD 2024-03-14