Vi centerpartister är oroliga för företagen

Vi centerpartister ser nyttan som företagarna gör för hela vårt samhälle, men regeringen verkar inte förstå allvaret i deras situation. Så vi oroar oss.

Av Kristianstadsborna är det de som röstar på Centerpartiet eller Moderaterna som är mest oroliga för företagens framtid. Centerpartister är de som allra mest uttrycker en mycket stor oro. Det visar en ny undersökning av Ipsos på uppdrag av Kristianstadsbladet, som tidningen skrev om den 27 februari.

Vi är inte förvånade över resultatet. Vi centerpartister – i kommunen, i regionen, i landet – är mycket oroliga för företagen och företagarna. Den man bryr sig om och den som man tycker är särskilt viktig, den oroar man sig för. Det är djupt mänskligt.

Vi är oroliga för vi vet att småföretagen är de som skapar de nya jobben. De senaste decennierna har fyra av fem nya jobb i Sverige skett genom de små- och medelstora företagen. Därför har vi under så många år kämpat för att det ska bli enklare att starta företag, vi har konsekvent arbetar för att minska byråkratin och lagt förslag efter förslag på hur det ska bli lättare att anställa.

Vi är oroliga för de företagare som tvingas att se sina livsdrömmar gå i kras. Skyddsnätet för den som driver eget företag är ofta mycket sämre än för den som är anställd. Trots detta finns det de som vågar satsa. Låt oss uppmuntra dem som har modet.

Vi är oroliga för vi vet hur förlusten av ett företag kan påverka en hel bygd, by eller stad. Hur det påverkar de anställda. Hur det påverkar andra företag. Hur det påverkar torglivet när caféet stänger för gott. Att gå omkring i Kristianstads centrum och se alla tomma lokaler, är något som fyller oss med sorg.

Vi är också oroliga för att regeringen inte verkar förstå allvaret. Under det senaste året har våra centerpartikollegor i riksdagen försökt att skjuta regeringen framför sig. Om det handlar om okunskap eller ovilja hos regeringen kan vi bara spekulera kring. Klart är i alla fall att stöden till anställda snabbt kom på plats, medan stöden till företagarna på många håll fortfarande inte har kommit fram. Att många företag nu står inför akuta likviditetsproblem, verkar vara något som bekymrar Myndighetssverige och regeringen mindre.

Vi centerpartister ser nyttan som företagarna gör för hela vårt samhälle. Det är därför som vårt parti – i kommunen, i Region Skåne och i riksdagen – arbetar så ihärdigt för Sveriges företag och företagare.

Den man bryr sig om och tycker är viktig, oroar man sig för. Enligt Ipsos/Kristianstadsbladet oroar sig hela 68 procent av Centerpartiets väljare i Kristianstads kommun för företagens framtid. Förresten: motsvarande siffra för Miljöpartiet är 36 procent.

Karl Gemfeldt (C), gruppledare, Kristianstad
Annette Linander (C), regionråd och regionstyrelsens 1:e vice ordförande, Region Skåne
Sofia Nilsson (C), riksdagsledamot Skåne läns norra och östra valkrets
Artikel införd i Kristianstadsbladet den 9 mars -21