Föreningslivet för Trelleborg Framåt!

Centerpartiet i Trelleborg vill förbättra förutsättningarna för kommunens föreningsliv.

1974 invigdes Söderslättshallen i Trelleborg, ett mästerverk för idrott och fritidsliv i Trelleborg. Mycket har hänt sedan dess och Trelleborgs kommun har gått från dryga 34 000 invånare till ett mål om 50 000 invånare 2028. Ska detta vara möjligt måste även anläggningarna hänga med i utvecklingen.

Jag har tidigare skrivit om det enorma behovet av en ny kulturscen i Trelleborg och fokuserar i detta inlägg på behovet av fritidsanläggningar. Jag har under de senaste fyra åren haft förmånen att sitta som ledamot och ersättare i fritidsnämnden i Trelleborg. En nämnd vars uppgift, enligt mig är att kämpa för att se till att där finns så bra förutsättningar som möjligt för våra invånare att utöva idrott och fritidsverksamheter. Vi ska se till att kommunens ungdomar har en fritidsgård att gå till, att föreningarna får förutsättningar för att kunna bedriva sin verksamhet samt möjliggöra spontanidrott för kompisgänget.

Trelleborg har ett mycket rikt föreningsliv som vi ska vara stolta över. Där finns enormt mycket slit som görs av ideella krafter och vi som lägger timmar i våra föreningar varje vecka är värda all eloge. Men samtidigt ser jag också att vi står inför stora utmaningar. Ekonomin för Trelleborgs kommun är ansträngd och varje krona är en avvägning. Kommuntjänstemännen och politikerna måste kämpa tillsammans för att vi ska kunna få ut det mest möjliga av varje skattekrona.

Framtiden innehåller stora satsningar på nya skolor, äldreboende och vägar men vi måste också finna utrymme för satsningar på idrottsanläggningar. Tyvärr har investeringarna på fritid och kultur halkat efter under många år och därför är investeringsbehovet enormt kommande år. Varje satsad krona ger oerhört mycket tillbaka. Det är i det förebyggande arbetet som de stora besparingarna kan göras. Kommunen och dess invånare tjänar inget på klottersanering, förstörelse och ohälsa.

Söderslättshallen har genomgått diverse renoveringar under den senaste tiden och nu måste vi hitta utrymme för att utöka idrottsytan. Centerpartiet i Trelleborg föreslår att man lägger ytterligare en isyta väster om den befintliga, stänger Klörupsvägen för att utöka parkeringsmöjligheterna och låter in- och utfart till och från Söderslättshallen ske från 108:an. TIF har idag cirka 300 aktiva och konståkningen är populärare än någonsin. Dessutom kan vi stoltsera med två landslagsåkare. Ska denna verksamhet kunna fortsätta utvecklas är en ny isyta en förutsättning.

Skyttecentrum är en fråga som aldrig tycks utageras fullt ut. Kommunen har plöjt ner miljoner i anläggningen under den senaste tiden varpå utfallet resulterat i att de största skyttegrenarna åter kunnat startas. Dock finns det en del föreningar som inte kunnat sätta igång med sina idrotter och min bestämda uppfattning är att dessa föreningar kunnat göra betydligt mer för dessa miljoner än vad utfallet blev i den kommunala upprustningen. Centerpartiet föreslår att anläggningen skall drivas av föreningarna och att kommunen stöttar med motsvarande summa som driften är idag.

Anläggning för rugby är en brinnande fråga som måste komma till verklighet. Vi har idag en blomstrande rugbyverksamhet i Trelleborg, en ny anläggning är inte bara en förutsättning för att Pingvin ska kunna bedriva elitverksamhet, det är även en grundläggande förutsättning för att ungdomsverksamheten ska kunna fortsätta blomstra.

För att inte tala om det enorma behov som finns för en ny anläggning för ridsport. De befintliga anläggningarna är eftersatta och detta är en satsning som länge efterfrågats. Man kan inte släcka bränder hur länge som helst. Någon gång måste man ta ett nytag och göra det ordentlig, men tyvärr ska allt ta för lång tid.

Fotbollen är Sveriges största sport och det är en stor stolthet för kommunen att ha ett lag i den högsta ligan. Men fotbollen i Trelleborg är mer än bara TFF:s manliga representationslag. Fotbollen finns i byarna på landsbygden, den finns på skolgårdarna och den finns i fikarummet på arbetet. En ny anläggning för fotboll är en förutsättning för att fler flickor och pojkar ska kunna ha en aktiv fritid där gemenskap, tillhörighet och glädje är ledorden. Dessutom måste en inomhushall med konstgräs komma till stånd, inte minst för våra ungdomars fortsatta utveckling samt fotbollsgymnasiets verksamhet.

För friidrottens del kommer vi inom kort lägga om de utslitna löparbanorna på Östervångsstadion, framöver är även här behovet stort för inomhusalternativ på vinterhalvåret.

Västervångskolan står inom kort klar och därefter börjar bygget av idrottshallarna. Dessa kommer ge fina förutsättningar för bland annat basket och innebandy. Detta är en pusselbit för att skapa rätt förutsättningar för en meningsfull fritid för kommunens invånare. I östra delen av kommunen finns stort renoveringsbehov av tennisanläggningen i Beddingestrand, en anläggning som anlades på 1930-talet och är i behov av en omläggning. Läget är bland det bästa i Sverige och det är självklart något vi ska ta vara på och utveckla.

Samtidigt har Östra torps gymnastikförening stort behov av en idrottshall anpassad för gymnastik. Föreningen blomstrar och det är något vi alla gläds över och därför att det viktigt att hitta rätt förutsättningar för att föreningen ska kunna utvecklas vidare. Detta är några av alla de satsningar som krävs för att vi ska kunna ha 50 000 invånare i framtiden och detta är en förutsättning för att vi som idag bor i Trelleborg ska kunna ha en glädjefylld, hälsosam och meningsfull fritid.

Därför kommer vi i Centerpartiet fortsätta jobba för, att skapa de bästa förutsättningar för kommunens breda föreningsliv!

Framåt Trelleborg!

Ola Olsson, ledamot i fritidsnämnden i Trelleborg. Kommun-, region- och Riksdagskandidat för Centerpartiet Trelleborg