Läroböcker kostar lika mycket i Lomma som i Vellinge...

Vellingeposten nr.7 9juni

För ett halvt år sedan var jag med om ett av mitt livs mest rörande ögonblick.
Bland tiotusentals fantastiska pedagoger i landet hade elever jag undervisat tillsammans med sina underbara föräldrar tåtat ihop en motivering som fick lärargalan att med pompa och ståt utse mig till årets mellanstadielärare.
Min tacksamhet och ödmjukhet inför detta, mina fina elever och alla fantastiska kollegor är oerhört stor och jag tycker det är förhävande att ta upp det själv varför jag sällan gör det.

Nu satt jag emellertid och filosoferade över den TV-vänligt men oproportionellt stora check jag fick som en del av utmärkelsen på fyra tusen kronor att handla läromedel hos Liber för.

När jag arbetade på en skola i Lomma hade den checken räckt till fyra elevers läromedel ett helt år funderade jag. När jag arbetade på en annan skola i Vellinge hade den räckt till nästan tio elever tänkte jag sedan.

Eftersom jag under mina studieår hänfallit åt humaniora och inte naturvetenskap gjorde jag en bedrövligt korkad tankelapsus och drog den hastiga slutsatsen att det ju var bra att man kan få så mycket mer läromedel för pengarna.
Sedan kom jag ju på att Libers böcker med stor sannolikhet kostar lika mycket vare sig kunden kommer från Vellinge eller Lomma.

Att tänka sig att bättre läromedel handlar om något annat än pengar är alltså en takelapsus eller en märklig, men för all del fin utopi om man kisar.
Man får gärna påstå annat och ingen kommer bli gladare än jag om någon dyker upp med en trollstav och bevisar motsatsen.

Till dess kör jag med de världsliga principerna och tjatar hål i huvudet på alla jag kommer åt om att vi behöver mer resurser till läromedel i Vellinge.
Jag har hittat en grupp som håller med mig och som nu står och piper tillsammans på en liten barrikad och vi kallar oss Centerpartiet Vellinge.

Håller du med, humaniora som naturvetare, får du mer än gärna slänga en röstsedel med en fyrklöver på i höstens val. Låt pipet på den lilla barikaden bli till ett vrål. Eller i alla fall till att högstadieeleverna i Vellinge kan få varsin bok att läsa läxan i.

Anders Johansson (C)
Fil.mag/Leg.Lärare.
Ledamot i utbildningsnämnden i Vellinge