Ge flickor och pojkar lika möjligheter att förverkliga sina fotbollsdrömmar

Ge flickor och pojkar lika möjligheter att förverkliga sina fotbollsdrömmar

Intresset för damfotboll har skjutit i höjden de senaste åren. Det är inte konstigt med tanke på den framgångssaga vårt landslag levererat: ett VM-silver, två OS-silver och mycket annat. Nu får vi återigen njuta av ett fotbolls-VM i våra blågula tröjor, och det har börjat bra!

Sverige har ett starkt lag och står sig väl internationellt, men allting börjar i den lokala föreningen. Idrotten har en särskild förmåga att förena människor, att skapa sociala sammanhang och ge plats för utveckling. För många innebär föreningsidrotten en aktiv fritid, glädje och bättre hälsa, för vissa kan det leda till att en dröm går i uppfyllelse. Med en så viktig roll i samhället är det viktigt att idrotten aktivt arbetar för jämställdhet. Även om det i fotbollssverige blivit bättre så finns det mer att göra.

Damidrott missgynnas av förlegade sponsringsregler. För att en sponsor ska få avdragsrätt på sponsring måste utgiften vara lägre än värdet på motprestationen, som reklam och marknadsföring. Det är vanligtvis en win-win-situation för företag som sponsrar herrfotboll. För den som vill sponsra damfotboll är problemet att marknadsvärdet av motprestationen ofta understiger sponsringsutgiften. Värdet mäts nämligen genom traditionella parametrar som antalet besökare på en match, men inte genom exempelvis exponering i sociala medier. Då blir sponsorsumman som ger avdragsrätt mindre, och det blir relativt sett dyrare att sponsra damidrott.

Lokalt i Vellinge kommun arbetar vi i Centerpartiet Vellinge för idrott på lika villkor för flickor och pojkar, med förslag på allt från utbildning i jämställdhet och Barnkonventionen för oss folkvalda politiker, till trygga cykelvägar till stall där många flickor tränar.

Centerkvinnorna vill att Sveriges skattelagstiftning moderniseras, så att den främjar en jämställd sponsring av idrott. Vi arbetar på alla sätt för att flickor och pojkar ska ha lika möjligheter att förverkliga sina idrottsdrömmar. Heja Sverige!

Malin Bergman
Förbundsordförande Centerkvinnorna

Magdalena Nour
Kommunstyrelsen Vellinge kommun och Centerkvinna