Centerpartiet välkomnar att sprututbytet blir permanent

Karin Fälldin sprututbyte

Över 2 200 missbrukande stockholmare får rena sprutor vid sprututbytesprogrammet på St Göran. Centerpartiet välkomnar beslutet att verksamheten nu ska bli permanent, en fråga partiet har kämpat för länge och ett av vallöftena inför landstingsvalet 2014.

På hälso- och sjukvårdsnämnden den 25 oktober togs beslut om att permanenta sprututbytesmottagningen vid St. Görans sjukhus.

Projektet med sprututbyte kom till genom initiativ från bland annat Centerpartiet och hjälper idag 2 200 personer varje år. Många av dessa personers har hepatit C och projektet syftar till att minska smittspridningen av olika blodsmittor. Nu permanentas projektet och kommer eventuellt utökas.

- Jag är mycket glad över beslutet. 110 hiv-positiva är inskrivna i programmet och sprututbytet är både ett effektivt sätt att motverka smittspridning och en väg in till vård för en utsatt grupp. Flera av de som kommer till verksamheten har tidigare varit långt från socialtjänst och vård, säger Karin Fälldin (C), talesperson i hälso- och sjukvårdsfrågor.

- Narkotikaberoende är en sjukdom. Därför måste vi göra allt vi kan för att ge dem den vård de behöver. En del av det är såklart sprututbytet som Centerpartiet länge har kämpat för. Min ambition är att verksamheten utökas, säger Karin Fälldin.