Budgetdebatten: För ett tydligare politiskt ledarskap

Rebecka Öberg i talarstolen

Igår genomfördes budgetdebatten i Kommunfullmäktige, Centerpartiet argumenterade för ett nytt politiskt ledarskap för ett tryggt Lidingö som utvecklas med sin småstadskaraktär. 

Förskolelyft, äldresatsning, tidigareläggning av simhall, vision för framtidens gymnasium var några satsningar Centerpartiet argumenterade för. Några citat från gårdagens debatt:

Patrik Buddgård om brist på politiskt ledarskap hos majoriteten:

”Majoriteten har under detta halvår byggt en snabbcykelväg, nej förlåt; nästan byggt klart en snabbcykelväg för att sedan riva och återställa. Man har valt att bygga en cykelväg på Näset och ta bort 40 parkeringsplatser i ett område där parkeringsbristen redan är stor. I dessa beslut har man varken haft en tydlig vision, inte varit lyhörd och dessutom slösat miljoner av skattebetalarnas medel.”

Centerpartiet vill tidigarelägga simhallen till 2019 och Patrik Buddgård kommenterade Lidingöpartiets reklam där de stämplat sin valaffisch ”JA till simhall” med ordet ”klart”:

”Jag måste dock meddela, man kan inte simma i en valaffisch. Utan man måste ha en verklig simhall och den är ju inte klar förrän 2021 med ert budgetförslag. Något som inte heller är klart i majoritetens agerande är Kottlasjöns vatten, det är faktiskt ganska grumligt än så länge eftersom inget åtgärdsprogram har tagits fram än.”

Rebecka Öberg tittade på budgeten från ett ungdomsperspektiv:

”Jag känner mig väldigt stolt att vår budget från Centerpartiet är väldigt lösningsinriktad när det gäller ungdomsfrågor. Till exempel att vi kunnat ordna en expresslösning för ungdomsbostäder tillsammans med Moderaterna. Jag ser dock gärna fler progressiva lösningar för ungdomars företagande, vi har väldigt många duktiga ungdomar på Lidingö. Vi har exempelvis förslag på företagande för unga på sommaren.”

Patrik Buddgård om gymnasiefrågan med brist på platser för gymnasieelever på Lidingö framöver:

”Utbyggnaden av Hersby kostade ju 38 miljoner kronor och nu står vi inför en utbyggnad av Hersby eller alternativt en ny skola som kan kosta 200 miljoner, så särskilt ekonomisk smart att lägga ner Gångsätra vet jag inte om det var… Tyvärr hör jag ingen plan för att ta emot lidingöeleverna framåt från kommunalrådet.”

Christina Wahlström berättade om Centerpartiets satsningar på äldre:

”Vi vill stärka hälsoarbetet på omsorgs- och stödboendena där utomhusvistelser görs tillgängliga och roliga. Vi ser också möjligheter att koppla samman vår satsning på sommarjobb för unga till bättre aktiviteter för äldre. De unga kan sommarjobba på äldreboendena med hitta på kul aktiviteter och det blir ett socialt umgänge mellan generationerna.”

Här kan du se budgetdebatten på webb-TV