Lidingö Vikings HC och väntan på nästa istid

När ”Centern möter” tar sig till Childhoodhallen för att träffa Lidingö Vikings HC har höstmörkret sedan länge lagt sig över ön. Högsätras utkanter, där ishallen och Högsätrahallen är belägen, känns inte särskilt välkomnande i den svaga och glesa gatubelysningen. Visionen om ett idrottscampus Högsätra är extra lättköpt en sådan här kväll.

Idag bedrivs det mesta av LVHC:s verksamhet i Childhoodhallen och tältet, som uppförts med tidsbegränsat bygglov, strax intill. Med 500 aktiva ungdomar är det redan idag en utmaning att klämma in alla träningspass på ytan, som också delas med Lidingös konståkningsverksamhet. ”Om vi inte har ett färdigt alternativ när bygglovet för tältet löper ut i september 2020 kommer verksamheten inte att fungera” säger klubbens ordförande Fredrik Näslund. Därför har LVHC gjort gemensam sak med Gymnastiktruppen Vikingarna, vilka också lider av platsbrist, och lagt fram ett förslag om att göra området kring Childhoodhallen samt Högsätrahallen till ett modernt idrottscampus. Tanken är att området skulle få en ny permanent ishall, ny gymnastikhall, ett gym och träfflokal där ungdomar kan samlas efter skolan och innan träningspassen.

Redan idag bedriver LVHC ett populärt hockeyfritids dit hockeyintresserade skolbarn hämtas från skolan. Där erbjuds de en vettig fritidssysselsättning och kan även äta en vällagad middag. ”Vi är nog den ishall i Sverige som erbjuder bäst mat” säger Fredrik och pekar på menyn i kaféet och fortsätter: ”Allt som serveras här är ekologist vilket är viktigt även om medlemspriset precis täcker kostnaden för maten”. Att engagemanget för barn och ungdomar är överordnat visar LVHC också genom evenemang som hockeyskola för 6-7 åringar, skridskodisco för åldrarna 5-12 år och Hockeykarnevalen – dit hockeyungdomar från hela Stockholm kommer för att spela hockey och skapa nya kontakter. Nästa år hålls klubbens andra välgörenhetsgala för att samla in pengar till Childhoods verksamhet, ett gott ändamål som samtidigt stärker teamkänslan inom LVHC.

”Centern möter” tackar LVHC-eldsjälarna Anne, Fredrik, Jonas och Sven för ett mycket givande och idéväckande möte.