"Centern möter”Bo Förskola

Det är full fart på Bo Förskola när ”Centern möter” träffar förskolechef Ulrika Ardestam för att tala om förskolans utveckling och utmaningar.

Idag är Ulrika på Bo Förskola men även Islinge Förskola ingår i hennes ansvarsområde. Bo förskola är en av öns förskolor som har förmånen att ha en egen kock något som är väldigt uppskattat hos både barn, personal och föräldrar. ”En fördel är att barnen får en inblick i hur maten tillagas och kökspersonalen får en känsla för vad barnen uppskattar för mat”, säger Ulrika. På Bo förskola har man valt att ha två ”gröna dagar” i veckan då enbart vegetarisk mat serveras. Man försöker i så stor utsträckning som möjligt även använda sig av ekologiska råvaror. Varje dag lägger kocken upp en bild på dagens mat på Instagram så att föräldrarna kan se vad som serverats.

På Bo har man implementert information, kommunikation och teknik (IKT) i förskolans verksamhet. Bland annat används surfplattor som ett verktyg och komplement för att utveckla verksamheten samt barnens lärande. Ulrika är noga med att understryka att tekniken enbart används i pedagogiskt syfte och inte som underhållning.

Precis som för flera av öns förskolor gör sig bristen av förskolelärare påmind varje gång någon slutar. "Konkurrensen om förskolelärarna är stenhård i Stockholmsregionen" konstaterar Ulrika och fortsätter: "För att få fler förskolelärare att söka sig till Lidingö skulle kommunen behöva väga upp vårt något avsides geografiska läge med andra förmåner."

”Centern möter” tackar Ulrika och personalen på Bo Förskola för ett mycket givande och tankeväckande besök.

Läs om fler möten i serien "Centern möter" här.