”Centern möter”träffade Malmstens Linköpings universitet

Vi är nog många som nyfiket tittat på den moderna svarta byggnaden i Larsberg och undrat vad som skapas där inne och hur det kommer det sig att Linköpings universitet bedriver utbildning på Lidingö. Centerpartiet fick en rundvandring av universitetslektor Ulf Brunne och koordinator Maria Leijonhielm och fick veta mer.

Det är svårt att tro att någon som fått en rundvandring på Malmstens går därifrån utan att vara imponerad. Här förvandlar utbildningens studenter råmaterial till möbler med absolut toppfinish och som inte skäms för sig på internationella möbelutställningar runt om i världen. På vår rundvandring bjöds vi konst, design, funktion och humor. En stol vars dyna inte bara ser ut som en dragspelsbälg utan även ger ifrån sig ett dragspelsljud när man sätter sig på den är kanske inte så praktisk men väl annorlunda.

Malmstens historia går tillbaka till 1930 då möbelmästare Carl Malmsten och hans fru Siv grundade en ”pedagogisk experimentsskola”. Sedan dess har skolan haft flera namn men drivs idag som en del av Linköpings universitet:

–Samgåendet med Linköpings universitet följde av att vi ville utveckla den ursprungliga hantverksutbildningen till en högskoleutbildning. Vi undersökte några alternativ men landade i ett samgående med Linköpings universitet eftersom det fanns synergier med deras befintliga konst- och hantverksutbildningar, berättar Ulf Brunne.

Idag har Malmstens cirka 70 studenter som studerar något av programmen i möbeldesign, möbelsnickeri, möbeltapetsering och möbelkonservering. Alla har sökt in med portfolio och arbetsprov.

–Våra studenter har erfarenhet av hantverket sedan tidigare. Därför är det en avancerad utbildning från det att studenterna börjar.

För den som vill få en rundvandring på Malmstens har utbildningen vårutställning den 17-20 maj dit alla är välkomna.

Centerpartiet tackar Ulf, Maria och studenterna på Malmstens för en mycket spännande rundvandring och ser fram emot att se ny spännande design i möbelaffärer även i framtiden.

Läs mer om MLU här

Läs om fler spännande möten här