Intervju med Wiggo Frohde - "Jag pendlar varje dag till Södermalm för att ha en bra 50meters-bassäng"

Under fyra år har många lidingöbor längtat efter den simhall som utlovades 2014. Få har dock längtat lika mycket som Wiggo Frohde - Lidingös representant under sommarens Europeiska Juniormästerskap i simning. I intervjun beskriver han svårigheten för en ung Lidingöbo att nå absolut elit, men också hur satsningar på simning är livsviktiga för gemenskapen, föreningslivet och säkerheten på vår skärgårdsö.

Hur är det att vara en högpresterande simmare på Hälsans Ö? Ges du du de förutsättningar i hallar som du behöver för att prestera på elitnivå?
För att vara en högpresterande och elitsatsande simmare krävs det resurser för att kunna utöva idrotten fullt ut och för att komma längre i min satsning. Lidingö ser jag idag bara som mitt hem, inte stället jag tränar på då tillgången av resurser att utöva min idrott på en elitsatsande nivå saknas.

Hur långt behöver du åka för att komma till en 50meters-sihall?
Jag pendlar sedan 2,5 år till Södermalm varje dag för att ha en bra 50meters bassäng.

Hur skulle du önska att Lidingös nya simhall såg ut, om den skulle byggas?
Det optimala vore en bassäng med olympiska mått (50m x 25m) där man kan simma på längden så att det blir 50 meter lång bassäng, samtidigt som möjligheten att simma i 25 meters bassäng finns genom att simma på tvären av bassängen. Simhallen i sig tycker jag ska innehålla ett äventyrsbad där unga kan gå och ha kul med sina kompisar, samt att det ska finnas gym och en bistro/café där man kan bli serverad mat och köpa något att äta under vistelsen.

I fyra år har Lidingöborna lovats en simhall. Hur har dina egna förhoppningar sett ut under den här tiden?
Jag har hoppats på att simhallen ska börja byggas. jag har fått höra olika årtal då simhallen ska stå klart, men mina förhoppningar om en färdig simhall börjar bli små då byggandet av en aldrig blir av. Jag har tänkt på det då och då men det känns bara tråkigt att min gamla moderklubb, Lidingö Simklubb, ska fortsätta behöva trängas i den trånga simhallen som finns på ön.

Hur skulle din tillvaro förändras om Lidingö byggde en simhall?
Jag skulle få en mer avkopplad och tillfredsställd tillvaro då jag vet att möjligheten att kunna träna nära hem finns. Om det är något träningspass där tränare inte behövs så är det smidigare om man bara kunde hoppa på cykeln och cykla till träningen på 10 minuter istället för att trängas på en trång tunnelbana med resten av Stockholm. Jag skulle också glädjas för Lidingö Simklubb då de har chansen att utvidga klubben och dess medlemmar, samt att andra simskolor kan få ta del av den nya bassängen för att lära barn att simma. Det är en otroligt viktig resurs med ny simhall, då konsten att kunna simma är en livsviktig försäkring.

Skulle du hellre se att Lidingö byggde en simhall på 25- eller 50 meter? Motivera gärna ditt svar.
Jag personligen ser ingen vits med att bygga en 25meters bassäng. För det första, för träningens skull är det bättre att ha en 50 meters bassäng med olympiska mått då inom simning finns en kortbanesäsong och en långbanesäsong. Det gör att om man bygger en 25 meters bassäng blir det svårare att vara förberedd inför en tävling där man tävlar i lång bassäng. För det andra så rymma det fler personer i bassängen med en 50 meters bassäng. Längre banor ger utrymme för fler människor att vistas på samma bana, vilket resulterar i att fler människor kan vistas och utöva träning samtidigt i simhallen.

Både Lidingövallens löparbana, fotbollsplan och handbollsplan är idag för små för att Lidingö ska kunna arrangera nationella tävlingar. Tycker du att en 25-meter simhall skulle kännas lika underdimensionerad, eller skulle det vara tillräckligt?
För att arrangera tävlingar är en 25 meters bassäng tillräckligt, beroende på hur stor läktarplats och hur stor yta omkring bassängen det finns. Men har man chansen och möjligheten att bygga en 50 meters bassäng tycker jag absolut att man hellre ska göra det.