Ett år kvar till kommunval - C vill se ny inriktning på öns styre

Lidingös största oppositionsparti förbereder sig för att axla ansvaret för öns framtid med ett år kvar till nästa val. Centerpartiet tar fram politik för att få en ny inriktning på styret. De betonar fem punkter i ett nytt styre med satsning på kvalitet i skola och omsorg istället för höga kommunalrådsarvoden, satsning på föreningsidrotten, bort med slöseriet i stadsplaneringen, ett demokratilyft och stärkt miljö- och klimatarbete.

Under nuvarande mandatperiod så har majoritetens toppolitiker försökt chockhöja sina egna arvoden med 20 000 kronor extra i månaden. Istället för höga arvoden till kommunalråd menar Centerpartiet att pengar borde gå till behöriga förskolelärare och utbildade undersköterskor. Patrik Buddgård, gruppledare säger ”Det är inte rimligt att Kommunstyrelsens ordförande tjänar mer än en riksdagsledamot när ön har svårt att locka till sig behörig personal. Vi vill sänka arvoden för kommunalråd och sätta fokus på kvalitet i skola och omsorg med välutbildad personal för våra barn och äldre.”

Centerpartiet har i ett idrottspolitiskt program lagt fram förslag för fler idrottsanläggningar på ön. Buddgård: ”Vi ska inte, som nuvarande styre gör, skjuta över investeringskostnaderna på idrottsföreningarna. Det riskerar stora avgiftshöjningar för barnfamiljer att delta i föreningsidrotten. Vi vill gynna den ideella idrottsföreningarna med fler idrottsytor.”

Centerpartiet är även djupt kritiska hur skattemiljoner rullat i planer och utredningar för Lidingö Centrum utan att någon åtgärd gjorts, Buddgård fortsätter: ”I Centrum och Torsvik har tiotals miljoner slösats bort på projekt som inte blir av. Moderaternas ledarskap i stadsbyggnadsfrågor är obefintligt. Vi vill se att hårdgjorda ytor utvecklas med småstadskänsla. Med parkeringar under jord och trivsamt näringsliv, park och bostäder ovanpå.”

Centerpartiet vill även slå ett slag för inflytande för Lidingöborna mellan valen. Buddgård igen: ”Vi vill ha dialog där Lidingöbor kan ha verkligt inflytande, då får vi bättre beslut som håller över tid. Denna dialog saknas i nuläget.”

I fullmäktige har kommunstyrelsens ordförande, Daniel Källenfors (M), viftat bort klimatförändringarna som väder: ”Bara för att det är bra väder den här sommaren, eller dåligt väder den här sommaren, så betyder inte det att klimatet ändrar sig.” Samtidigt så är Lidingö sämst i regionen i Aktuell Hållbarhets miljöranking. ”Mycket oroande, IPCC:s rapport om klimatförändringarna är extremt tydlig”, säger Patrik Buddgård som vill ha ett ledarskap som tar klimatförändringarna på allvar.