Stärk entreprenörskap hos unga

Centerpartiet ser hur entreprenörskap och företagsamhet skapar ett rikt samhälle där våra gemensamma tillgångar ökar. Därför menar C att det är extra viktigt att ge ungdomar än fler möjligheter att utveckla sitt entreprenörskap. På kommunfullmäktige lämnade därför Centerpartiet in en motion om att införa sommarlovsentreprenörer i kommunen.

Stora delar av Stockholms län inklusive Stockholm stad har olika typer av sommarlovsentreprenörer. Dessutom med goda resultat där exempelvis över 98 procent av deltagarna i Rookie startups verksamhet skulle rekommendera programmet till en vän och 93 procent upplevde ökade entreprenöriella förmågor så som mod, kreativitet, problemlösning och samarbetsförmåga. Patrik Buddgård (C), gruppledare säger:

”Att stärka entreprenörskap hos unga på ön är viktigt för att få fram framtidens företagare, låta individer växa och utvecklas samt skapa mervärde i lokalsamhället. Med sommarlovsentreprenörer får ungdomar träna på att driva företag och dessutom en första rad i CV:et. Lidingöcentern vill gynna företagsamhet i samhället.”

Det finns dels program där ungdomar är anställda av staden under 2-4 veckor och ska ta fram lösningsförslag på problem i lokalsamhället. Det kan handla om exempelvis psykisk ohälsa, integration eller framtidens skola. Detta ger både goda idéer på lösningar till staden utifrån ungdomsperspektiv samtidigt som de unga själva växer som individer och får prova på socialt entreprenörskap.

Dels finns program där ungdomar själva startar företag under sommaren där de får prova på att själva skapa sin egen lön. Detta har skapat många kreativa företag i kommuner runt om i landet med utomhusbio, kaféer, trädgårdsskötsel med mycket, mycket mer. I dessa program får ungdomarna ett startbidrag på 2000 kronor och utbildning samt coachning under 4 veckor.

Detta blir givetvis än bättre om det kan göras i samverkan med det lokala näringslivet. Centerpartiet föreslår i motionen ett pilotprojekt under sommaren 2022. Här kan man ansluta till redan upparbetade verksamheter som finns i länet med antingen sommarlovsentreprenörer eller socialt entreprenörskap. Buddgård avslutar:

”Vi hoppas att majoriteten ser chansen att ge ungdomar i kommunen chansen att utvecklas i sitt entreprenörskap under sommaren, och möjligheten att ytterligare stärka företagsamheten på ön.”

Läs motionen här. , 59.3 kB.