Nacka bjuder in till klimatsmart markanvisning
Nacka kommun genomför under våren en markanvisningstävling för ca 80 lägenheter på Henriksdalsbacken. Avsikten är att anvisa marken till den aktör som har bäst lösningar och störst kompetens för att bygga klimatsmart. Den aktör som uppvisar lägst klimatavtryck under hela livscykeln (dvs produktion, drift och mobilitet) ska få anvisningen.
Markanvisningstävlingen bygger på en överenskommelse mellan allianspartierna och miljöpartiet i Nacka och är en av få i sitt slag i Sverige.
-I Nacka finns både framtidstro och klimatengagemang, säger kommunstyrelsens ordförande Mats Gerdau (M). Vi hoppas med den här tävlingen kunna kroka arm med den mest klimatsmarta byggaktören i landet. Klimatomställningen gör vi tillsammans och vi behöver nya innovativa lösningar om både byggande och mobilitet. Även om läget på bostadsmarknaden är mörkt just nu så planerar vi för en ljusare framtid och tror att det finns långsiktiga aktörer som vill vara med när det vänder och där det händer.
- Äntligen tas detta första viktiga steg mot mer hållbart byggande i Nacka, där kommunen både bjuder in branschen att arbeta tillsammans, men också utmanar för nya lösningar. När vi bygger nytt så är det avgörande att vi politiker ställer krav på hållbarhet och klimatnytta, både vad gäller byggnader och resandemönster. Som miljöpartist vill jag att alla markanvisningar är klimatsmarta så jag ser fram emot att följa projektet och hoppas det kan vara vägledande både för kommunen och branschen, säger Desha Svenneborg, oppositionsråd (MP).
- Vi befinner oss i en akut klimatkris som kräver att alla samhällets aktörer anstränger sig till sitt yttersta för att bromsa och stoppa klimatförändringarna. Med den här markanvisningen visar vi att Nacka, tillsammans med en modig och innovativ byggaktör, är redo att ta på sig ledartröjan i omställningen av bostadsbyggandet, säger miljö- och stadsbyggnadsnämndens ordförande Johan Krogh (C)
- Genom att utlysa en markanvisningstävling med hållbarhetsprofil tar vi konkreta steg mot hållbarhet, en prioriterad fråga för Liberalerna, säger Gunilla Grudevall-Steen (L). Detta initiativ illustrerar vår fasta övertygelse om att innovativa lösningar med lågt klimatavtryck inom mobilitet, produktion och drift är avgörande för att hantera klimatutmaningarna.
- Kommunen ska alltid sträva efter att vara klimatsmart i sitt arbete. Vi ska ägna oss åt insatser som inte bara är symboliska, utan som gör faktisk skillnad. Det här är ett utmärkt exempel på hur vi kan öppna möjligheter för framtida tekniker utan att glömma bort de behov människor har i vardagen, säger Karin Teljstedt, kommunalråd (KD).
Fakta
Tävlingskvarteret omfattar 8 000 kvm ljus BTA, 1 000 kvm BTA centrumlokaler och 5 000 kvm mobilitetsanläggning (också för grannkvarteren).
Tävlingen sker i två steg. Först en prekvalificering som är öppen för alla aktörer och därefter en slutomgång med de fem bästa anbuden. I det första steget ska anbudsgivarna ange byggnadens klimatpåverkan under hela livscykeln (dvs både byggande, energianvändning, drift och slutskede). I andra steget bedöms anbudsgivarens kompetens och erfarenhet och även koncept för mobilitetslösningar. Priset avgörs i ett senare skede och utgår då från två oberoende värderingar.
En detaljplan för Henriksdalsbacken håller på att tas fram. Ett förslag var ute på samråd 2022 och omfattar fem bostadskvarter, där det aktuella kvarteret är ett. Detaljplanen planeras att antas under hösten 2025.
Kommunstyrelsen väntas fatta beslut om markanvisningstävlingen 4 mars och vinnare utses efter sommaren.