Vår lojalitet kommer alltid att ligga hos våra seniorer

Centerpartiets mål är att alla seniorer i Uppsala kommun ska få ett värdigt och tryggt åldrande. Det finns mycket kvar att göra för att nå dit. Därför har vi arbetat aktivt i vår oppositionsroll med att driva förbättringar under mandatperioden.

Den 17 mars ställde vi oss bakom beslutet att häva avtalet med vårdbolaget Attendo, sedan grova fel uppdagats inom hemtjänsten. Detta var naturligtvis olyckligt för alla de hemtjänsttagare som inte påverkades av det misstänkta bedrägeriet och som var nöjda med Attendos tjänster, och för den stora andelen av personalen som har skött sina jobb men som nu också blir drabbade. Brottsmisstankarna var dock av den art att inget annat beslut hade varit ansvarfullt, inte minst då det har visat sig att bolaget haft brister under många år. I detta fall är frågan snarare hur de har kunnat få fortsätta med sin verksamhet trots återkommande kritik vid kommunens kontroller.

Däremot anser vi att brottsmisstankar mot enskilda individer inte ska användas som förevändning att bedriva hetsjakt på företagare i allmänhet och vård- och omsorgsgivare i synnerhet. De förslag som nu framförs av Socialdemokraterna och Vänsterpartiet om att avskaffa Lagen om valfrihetssystem (LOV) inom äldreomsorgen är inte till gagn för våra seniorer.

Fel, fusk och bedrägeri ska alltid bekämpas. Men fokus måste ligga på att öka kvalitén inom äldreomsorgen. Hälso-och sjukvårdsforskning visar att driftsformen inte är avgörande för en bra äldreomsorg. Kvalitetsutmaningar finns nämligen inom såväl kommunal som privat och idéburen omsorg.

För Centerpartiet är en trygg och kvalitetssäker vård och omsorg på brukarnas egna villkor det allra viktigaste. Att personalen är utbildad, har goda arbetsförhållanden och tid att lägga på vårdtagarna måste alltid vara viktigare än huruvida de är offentlig- eller privatanställda.

Så vad har vi Centerpartister då gjort under mandatperioden för att driva på förbättringar inom äldreomsorgen i Uppsala?

Genom ett initiativärende från oss i äldrenämnden ändrades kriterierna för vilka som ska få plats inom äldreomsorgen. Numera behöver man också ta hänsyn till äldres ensamhet och ångest.

Vi har också envist drivit på för att få en total översyn av hemtjänsten. Bland annat vill vi se att färre personer möter de äldre i hemmet, inte minst om man har en demenssjukdom.

Språkutbildning är på gång och vi hoppas se positiva resultat så att allt fler behärskar det svenska språket. Men det är inte enbart språket som är viktigt, också kunskap om hur man exempelvis möter äldre som har begynnande demenssjukdomar. Även här har vi varit pådrivande.

På det nationella planet har Centerpartiet denna mandatperiod varit med och drivit igenom en rad viktiga reformer. Vi har säkrat införandet av en primärvårdsreform och rätten till fast läkarkontakt, verkat för ökade resurser och stärkta kvalitetskrav i vård och omsorg, drivit igenom en reform för att ge anställda bättre möjligheter att kompetensutvecklas och vidareutbilda sig längre fram i livet samt drivit på den så kallade ”God och nära vård”-reformen.

Centerpartiet tycker att det är av yttersta vikt att såväl privata och idéburna utförare som kommunens egenregi noga utreds och att uppföljningar görs kontinuerligt. Idag är att det oklart vad som är en bra hemtjänst och vad man ska förvänta sig av den, vilket försvårar arbetet med systematiska kvalitetsuppföljningar.

För tillfället inväntar vi tre olika utredningar som ska fastställa vad som egentligen har hänt och vilka rutiner som brustit i fallet med Attendo. Med kunskapen från dem kan vi åtgärda vad som faktiskt varit fel i stället för att i stundens hetta dra alla över en kam, upphäva LOV och säga upp kompetenta vårdgivare. Om det skulle visa sig att Attendo i framtiden kan garantera en god och trygg hemtjänst är vi då beredda att teckna ett nytt avtal med vårdföretaget. Men vår lojalitet kommer alltid att ligga hos våra seniorer och vad som är bäst för dem.

Jonas Petersson (C), gruppledare

Rigmor Stenmark (C), 2:e vice ordförande i äldrenämnden

Karolina Wigenfeldt (C), ersättare i äldrenämnden

Karin Thalén (C), kandidat till kommunfullmäktige och sjukhusdirektör