Birgitta lämnar efter valet 2018

Med mindre än ett år kvar till valet meddelar Centerpartiets regionråd Birgitta Andersson att hon inte ställer upp för ytterligare en mandatperiod i demokratins tjänst.

Birgitta Andersson, från Köping är Centerpartiets gruppledare och regionråd i Region Västmanland sedan 2006.

- Jag är oerhört tacksam och glad över att fått vara med så pass länge som jag varit i landstingspolitiken och särskilt då att sedan 2006 fått förtroendet att göra detta på heltid. Det är jag väldigt stolt över och tackar väljare, medlemmar och Centerpartiet för, säger Birgitta Andersson (C).

Birgitta Andersson kom in som ersättare i landstingsfullmäktige 1983 och blev ordinarie efter valet 1998. De olika mandatperioderna har inneburit många olika uppdrag, från lokala sjukvårdsstyrelser till landstingsstyrelse och den nuvarande regionstyrelsen vid sidan om sin plats i fullmäktige. Även nationella och storregionala uppdrag finns med bland förtroendeposterna.

Det är inte bara uppdragen som skiljt sig över tid. Den politiska rollen som såväl oppositionspolitiker som majoritetsföreträdare och även samverkanskonstellationer har skiftat under Birgittas tid i landstingspolitiken. Även verksamheten och landstingets uppgifter har ändrats och skiftat, där övertagandet av det regionala utvecklingsansvaret är den senaste utvecklingen.

- Alla olika förändringar har hela tiden gjort uppdraget intressant och delvis nytt, något som varit en bidragande till att jag fortsatt under dessa år. Men när vi lyckades samla allianspartierna och Miljöpartiet inför valet 2006 och även lyckades vinna valet är ett av de bättre minnena från min politiska karriär, konstaterar Birgitta Andersson (C).

Anna Gunstad Bäckman, distriktsordförande för Centerpartiet i Västmanland:
- Birgitta har betytt och betyder oerhört mycket för Centerpartiet i länet, jag vill så klart tacka henne för allt hon bidragit med som politiker och ledare för Centerpartiet. Hon har även varit en förebild för mig som distriktsordförande. Jag är också övertygad om att Birgittas engagemang för Centerpartiet inte slutar här, och jag hoppas vi får se henne i andra sammanhang.

Bild på Anna Gunstad Bäckman (C). Foto: Magnus Nystedt.

Vem som ersätter Birgitta som gruppledare och regionråd utses formellt efter valet 2018, partiets kandidat kommer väljas på Centerpartiets nomineringsstämma den 7 oktober 2017.

Reaktioner i media

Bärgslagsbladet/Arboga Tidning - Regionråd Birgitta Andersson lämnar efter valet (artikeln återfinns även på VLT:s, FP:s och SA:s sajter)

Västerås Tidning - Centerveteran lämnar regionpolitiken efter valet 2018

SVT Västmanland - Birgitta Andersson lämnar regionpolitiken efter valet

Magazin24 - Hon lämnar regionpolitiken efter valet