Anders Wigelsbo föreslås toppa Centerpartiets riksdagsvalsedel

Anders Wigelsbo från Sala föreslås som nummer ett på Centerpartiet Västmanlands riksdagsvalsedel och därmed vara huvudkandidat till en riksdagsplats efter valet 2022. Det är nomineringskommitténs förslag inför nomineringsstämman där valsedeln ska fastställas av medlemmar från hela länet.

- Anders Wigelsbo är en mycket kompetent kandidat och en kunnig politiker som kan både traditionella centerfrågor som nyare frågor. Anders har även ett brett kontaktnät och ett stort förtroende bland våra medlemmar. Men för att nå valframgång är det viktigt med ett vinnande och samarbetande team av kandidater som kan komplettera och förstärka varandra politiskt, geografiskt och kunskapsmässigt och det tycker jag verkligen vi har lyckats med om man ser till hela toppen av valsedeln, säger Birgitta Andersson som varit sammankallande för nomineringskommittén.

Anders Wigelsbo, 46, är idag kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Sala, en post han haft sedan 2018. Han har även varit ordförande i skolnämnden i Sala, är engagerad i Hemvärnet och utbildad lärare.

- Det känns otroligt hedrande att bli föreslagen till förstaplatsen, och jag känner en stor ödmjukhet inför medlemmarnas förtroende. Västmanland behöver en centerpartistisk riksdagsledamot. I vårt län finns egentligen allt, från jord- och skogsbruk, fiske och fantastisk natur till utbildning, industri och innovation i världsklass. Vi har alla förutsättningar för att vara i framkant när det gäller hållbar utveckling, men hela länet måste göras synligt, säger Anders Wigelsbo i en kommentar.

Toppen

Anna Gunstad Bäckman, 43, Hallstahammar
På andra plats föreslås Anna Gunstad Bäckman idag gruppledare och ordförande för Centerpartiet i Hallstahammar samt ordförande för Västmanlands Centerkvinnoavdelning. Sedan valet är Anna även vice ordförande i kommunstyrelsen och ordförande i STUTAB, Strömsholms Utveckling AB. Till vardags är Anna ekonomi- och administrativ chef och engagerad inom föreningslivet och aktiv inom hästsporten.

Milena Axklo, 25, Västerås
På tredjeplats föreslås Milena Axklo från Västerås. Milena har idag förtroendeuppdrag i Individ- och familjenämnden, och i Valnämnden i Västerås stad och brinner just för demokrati- och jämlikhetsfrågor. Hon har en bakgrund inom ungdomsförbundet och det unga civilsamhället och studerar just nu statsvetenskap på Mälardalens högskola.

Jonathan Taki, 34, Västerås
På fjärde plats föreslås Jonathan Taki, Västerås. Jonathan har idag kommunala uppdrag för Centerpartiet och även styrelseuppdrag för partiet på både kommunal- och på länsnivå. Jonathan arbetar som projektledare inom infrastruktur och är dessutom verksam inom bland annat Hemvärnet.

Sture Johansson, 72, Sala
På femte plats föreslås Sture Johansson från Sala. Sture är spannmålsbonde från Sala med mångårig erfarenhet från förtroendeposter inom LRF och Hushållningssällskapet med flera organisationer. Sture är även kretsordförande för Centerpartiet i Sala och har flera kommunala uppdrag.

Beslut om valselden tas på Centerpartiets nomineringsstämma den 13 november som består av ombud från länets alla kommuner.

Hela valsedeln

 1. Anders Wigelsbo, Sala
 2. Anna Gunstad Bäckman, Hallstahammar
 3. Milena Axklo, Västerås
 4. Jonathan Taki, Västerås
 5. Sture Johansson, Sala
 6. Agnes Svedberg, Enköping
 7. Vicki Skure Eriksson, Västerås
 8. Karin Westlund, Västerås
 9. Sören Mårtensson, Köping
 10. Yousef Hussin, Fagersta
 11. Eva-Lotta Svensson, Västerås
 12. Eva Björk, Surahammar
 13. David Sundén, Västerås
 14. Monica Stolpe-Nordin, Västerås
 15. Barbro Larsson, Sala
 16. Magnus Ekblad, Västerås
 17. Liv Fredling, Sala
 18. Jenny Adolphson, Köping
 19. Christer Gustafsson, Sala
 20. Anders Johannesson, Hallstahammar
 21. Malin Svedberg, Skinnskatteberg
 22. Bernt Bergsten, Köping
 23. Mikael Palmqvist, Västerås
 24. Ahmed Boschqaan, Västerås
 25. Hamse Omar, Fagersta
 26. Tarja Pettersson, Köping