Höj inte priset på tandvården i vårt län

Under dagarna beslutade de styrande partierna tillsammans med stöd av SD att höja priserna på tandvård. Mitt i en kommande kris höjs priserna, de som kommer bli drabbade är de mest utsatta i vårt län säger Barbro Larsson gruppledare i Centerpartiet Region Västmanland.

Andra regioner som gjort samma förändring och frångått referensprislistan har fått markanta prishöjningar, med det nya beslut som tagits kommer priset höjas med tre procent. Det är en höjning som kan vara bidra till att fler inte går till tandläkaren förrän det är riktigt akut. Idag är det redan många inom socioekonomiskt utsatta grupper som inte har råd att besöka tandläkaren, det rör sig främst om människor med lägre utbildningsnivå och sämre ekonomi.

Idag har Västmanland en helt unik princip där Folktandvården Västmanland AB och Specialisttandvården är de enda offentligt drivna tandvårdsorganisationer som följer de nationella referensprislistorna. Referensprislistan håller priset nere för tandvård även inom den privata sektorn. Det kommer ändras med i och med det nya beslutet. Barbro Larsson (C) är kritisk mot höjningen och menar att Sverigedemokraterna sviker ett vallöfte genom att stödja den. Under valrörelsen gick de ut med att sänka priserna för tandvård, nu blir det alltså helt tvärtom.

Barbro Larsson (C)