Interpellation angående yttrande till länsstyrelsen gällande Länsstrategin för jämställdhetsintegrering 2024–2027. 

Region Västmanland har fått möjlighet att lämna synpunkter, kommentarer och förslag till att göra den framtagna jämställdhetsstrategin tydligare. Med anledning av styrets framlagda svar ställer Barbro Larsson följande interpellation.

Region Västmanland har fått möjlighet att lämna synpunkter, kommentarer och förslag till att göra strategin tydligare. Regionstyrelsen hade yttrandet på sitt sammanträde den 3 oktober och oppositionen bestående av Centerpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet yrkade på en återremiss då vi ansåg att svaret var problematiskt. Detta avslogs av det SD-stödda styret och då valde vi i oppositionen att ej delta i beslutet. 

Från Centerpartiet var det framförallt skrivningen i yttrandet under rubrik ”Anslutning” som föranledde oss att ej ställa oss bakom yttrandet:  

”Strategin innehåller många ideologiskt laddade skrivningar som kan göra det svårt att ansluta sig till strategin, texten bör ses över och ha ett mer neutralt tonläge. För att anslutning verkligen ska grunda sig i ett åtagande behöver det vara tydligt med vad berörda organisationer förväntas åstadkomma och bidra med. Det beskrivna upplägget med att en aktör kan ta sig an ett problemområde är för förenklat. 

Region Västmanland har redan integrerat de nationella jämställdhetspolitiska målen i regionens hållbarhetsprogram 2023–2030 och även säkrat perspektiv i andra styrande dokument för regionens arbete internt och i länet. Arbete pågår och region Västmanland ser inget mervärde av att ansluta sig till strategin, däremot deltar Region Västmanland gärna i arbetet och välkomnar dialog och samhandling inte minst med koppling till RUS och länets utveckling.” 

Vi från Centerpartiet ställer därför följande frågor:

·Varför skriver styret redan i yttrandet att Region Västmanland inte ser något mervärde med att ansluta sig till strategin? 

·Hur många ideologiskt laddade skrivningar innehåller strategin? 

·Finns det en vilja hos styret att ansluta sig till strategin?

Barbro Larsson, regionråd