Vi behöver fortsätta utveckla arbetet med alla de jämställdhetspolitiska målen

Centerpartiet i Region Västmanland vill fortsätta arbetet med länsstyrelsens strategi för jämtälldhet. Den är inte perfekt men vi vill fortsätta jobba för ett gemensamt arbete i länet och det är för jämställdhetens bästa, säger regionråd Barbro Larsson.

Följande artikel är ett svar på insändaren ”Jämställdheten är hotad av hederskulturen”, VLT den 31 oktober.

Nyligen släpptes årets jämställdhetsrapport. Den visar att arbetet mot de jämställdhetspolitiska målen har gått framåt inom vissa områden, men stått stilla eller gått bakåt inom andra.

Slutsatsen i rapporten är att de jämställdhetspolitiska målen är långt ifrån uppnådda. Att kvinnor och män ännu inte har samma makt att forma samhället och sina egna liv. Trots det framhäver Sverigedemokraternas Gisela Carstinge att vi i stor utsträckning redan har uppnått dessa. Det enda problemområdet vi har kvar enligt Carstinge när det kommer till jämställdhet är hedersrelaterat våld och förtryck. Det går stick i stäv med allt som jämställdhetsmyndigheten presenterar i sin rapport.

Länsstyrelsen har på uppdrag av regeringen tagit fram en länsstrategi för jämställdhetsintegrering. Syftet är att de sex jämställdhetspolitiska målen ska få genomslag i länet. Att kvinnor och män ska få samma makt att forma samhället och sina egna liv.

Länsstyrelsen i Västmanland har i strategin identifierat 15 områden som vi i Västmanland särskilt behöver jobba vidare med, varav hedersrelaterat våld och förtryck är ett område.

Våld är den yttersta konsekvensen av ett ojämställt samhälle. Genom strukturerat och systematiskt arbete förebyggs och bekämpas våld och orsakerna till detta. Det räcker dock inte att fokusera på ett av de sex jämställdhetspolitiska målen utan vi behöver fokusera på alla och det behöver genomsyra alla våra beslut. Vi i Centerpartiet förordar beprövade vetenskapliga metoder framför politiskt populistiskt tyckande i arbetet.

Länsstyrelsens strategi är ute på remiss för att inhämta synpunkter. Redan nu har de styrande partierna, M, KD och L i Region Västmanland valt att meddela att de inte tänker ansluta sig till Länsstyrelsens jämställdhetsarbete. Det brukliga är att ge konstruktiv kritik för att sedan ta ställning till den slutgiltiga versionen. Istället valde det SD-stödda styret att gå händelserna i förväg och redan i remissvaret säga att man inte ser något värde av att ansluta sig till den. Det är djupt beklagligt, men med Sverigedemokraterna som stödparti och som så tydligt deklarerar att de anser att arbetet mot jämställdhet är färdigt så är det föga förvånande att de andra partierna inte vågar stå upp för och skicka en signal om att det är en viktig fråga. Inte bara för kvinnor utan också för män.

Det är också viktigt för att Jämställdmyndighetens rapport visar att de myndigheter som uttalat har fått ett uppdrag av regeringen att jobba med jämställdhetsintegrering har kommit mycket längre med arbetet mot de jämställdhetspolitiska målen. Den politiska styrsignalen är viktig och ger resultat.

Carstinge talar gott om de svenska jämställdhetspolitiska målen som jämställdhetsstrategin syftar till att uppfylla, men kritiserar bristen på att inte vilja angripa ”verkliga problem”. Vi i Centerpartiet kan hålla flera tankar i huvudet samtidigt. Det handlar inte enbart om hedersrelaterat våld och förtryck, det handlar om att arbeta med alla jämställdhetspolitiska mål; en jämn fördelning av makt och inflytande, ekonomisk jämställdhet, jämställd utbildning, en jämn fördelning av det obetalda hem- och omsorgsarbetet, jämställd hälsa och mäns våld mot kvinnor ska upphöra.

Barbro Larsson, regionråd i opposition

Eva-Lotta Svensson, ledamot i regionfullmäktige