Annie Lööfs avslutningstal som partiledare

2 februari 2023, extrastämman i Helsingborg. Det talade ordet gäller.

”Ni kan se på mig. Att mitt hjärta svämmar över. Av entusiasm, stolthet och uppskattning.”

Så inledde jag mitt tacktal i talarstolen på stämman i Åre, 23 september 2011.

Och det finns inget annat sätt att avrunda, innan jag lämnar stafettpinnen vidare.

Mitt hjärta svämmar över. Av tacksamhet. Tack!

Att vara partiledare är ett av de finaste förtroenden man kan få.

Men att vara partiledare för vårt parti, en sann folkrörelse som i mer än hundra år har kämpat för att människor ska få bestämma mer själva. För att vi ska ha ett hållbart samhälle. För att man ska kunna bo och leva i hela landet.

Det är något alldeles extra.

Hjärtat svämmar över, för jag är djupt tacksam över det förtroende ni visat mig.

För att jag fick det finaste uppdrag man kan få, att axla rollen som Centerpartiets partiordförande.

Jag är tacksam för att vi har lyft varandra och gjort allt vi kunnat för att ge varandra kraft.

Dagarna har varit långa, men åren har gått fort. Och det är med rak rygg och en känsla av stolthet som jag tänker tillbaka.

Under detta dryga decennium har fem val ägt rum.

Tre riksdagsval och två val till Europaparlamentet. Tillsammans med hela rörelsen har vi fått uppleva valet 2018, vårt bästa riksdagsval på 30 år. Och EU-valet 2019, med det bästa resultatet för Centerpartiet någonsin.

Tillsammans har vi avverkat en mandatperiod i regering, och genom många och långa förhandlingar format avgörande skeenden för Centerpartiet och för Sverige.

Jag känner mig stolt när jag tänker på allianssamarbetet. Då vi bidrog till att göra Sverige till ett internationellt föredöme. Under två mandatperioder minskade vi utsläppen samtidigt som ekonomin växte.

Jag känner mig stolt över alliansens andra mandatperiod. Då jag i rollen som näringsminister tillsammans med många av er här inne kraftsamlade för jobben och företagen.

Jag känner mig stolt över det blocköverskridande samarbete som lade grunden för januariavtalet, som gjorde att Sverige efter valet 2018 kunde få en regering på plats.

Ett avtal som bidrog till ett stort antal liberala reformer och väldigt mycket centerpolitik. Samtidigt som vi värnade öppenheten, jämställdheten och medmänskligheten.

Jag känner mig stolt över att vi under dessa år bidragit till många viktiga och långsiktiga beslut för Sveriges bästa.

Utvecklat Centerpartiet till en tydlig, liberal och medmänsklig kraft i en tid när det politiska klimatet blivit allt hårdare och iskalla populistiska vindar blåser snålt.

Det har inte alltid varit lätt. Men, mina vänner, det har alltid varit rätt.

Häromdagen fick jag ett armband av en vän.

Jag bär det idag. Det är svårt att se, men det är format som en ryggrad. Det är ett smycke som uppmanar till att ha ryggrad. Att vara modig nog att stå för sitt ord.

Hon sa att jag fick det som tack för att jag har stått pall.

Men jag har ju aldrig stått ensam. Ni har ju stått bredvid mig.

Trots att det stundtals varit tungt och svårt eller till och med smärtsamt. Vi har tillsammans stått upp för medmänsklighet och liberal demokrati. För människors lika rätt och värde. På nätet, i valstugor, i era politiska uppdrag.

Varje dag har jag känt och sett hur ni har stått pall.

För det vill jag tacka er, från djupet av mitt hjärta. Tack!

Nu när jag står i talarstolen för sista gången som partiordförande, vill jag också passa på och särskilt lyfta två personer som varit avgörande för mig detta decennium.

Michael Arthursson, Micke, som partisekreterare, har du funnits där som en klippa under hela min partiledartid. I med- och motgång. En trygghet för hela rörelsen och särskilt för mig.

Årets alla dagar, ibland dygnets alla timmar. Under snart 12 år. Tillsammans har vi två mött 20 partiledarkollegor och 30 partisekreterare i de andra partierna.

För din långa och gedigna gärning för partiet. För alla fantastiska sånger och dikter som förgyllt våra möten. För alla år i Centerpartiets tjänst och i svensk politik vill jag rikta till dig ett innerligt tack och en riktigt varm applåd.

Jag vill också särskilt lyfta Anders W Jonsson, som varit 1:e vice ordförande och gruppledare i riksdagen under nästan hela min tid som partiledare.

Anders har dessutom axlat rollen som vikarierande partiledare. Inte bara en, utan två gånger.

Anders, han är såklart inte här utan är i riksdagen och håller ställningarna. Det säger något väldigt fint om honom, alltid på språng och lojal med sitt uppdrag.

Anders, varmt tack för allt ditt hårda arbete. Du har varit en stor trygghet för mig personligen under dessa år, men också för hela partiet.

Ni är många som förtjänar ett särskilt tack. För det krävs en folkrörelse för att bära ett Centerparti.

Jag vet vad vi har gjort tillsammans. Jag har sett insatserna och slitet. De tidiga mornarna, de sena kvällarna.

Ert hårda arbete och ert engagemang har varit avgörande för Centerpartiets framgångar de här åren.

Och jag vet vad vi kan göra framåt. Jag känner den vibrerande kraften och potentialen i vårt parti.

Vad vi gör, vilka vi är, och vad vi står för kommer forma Sverige framåt.

Potentialen för ett grönt, liberalt parti med stort socialt patos är betydande.

Och möjligheterna för ett parti som ser landsbygden, småföretagen, klimatkrisen och behovet av ett mer jämställt och tryggt Sverige. De möjligheterna har aldrig varit större.

Så fortsätt arbeta tillsammans, som vi alltid har gjort. Så som vi byggt vår rörelse stark och fått människor att söka sig till oss i över 110 år.

Ta vara på kraften i vårt parti, från bygdegårdarna i jämtländska Trångsviken eller gotländska Fardhem till studentpubarna i Umeå och Lund, i Stockholm likväl som i Sollefteå. Så kommer den växa i styrka.

Ta vara på eftervalsanalysen och möjligheten att tänka nytt. Det stärker oss som parti.

Därför vill jag också rikta mig till dig, Muharrem.

Du har snart ett av de finaste uppdrag en människa kan ha.

Jag vet att du kommer göra det fantastiskt.

På ditt sätt, med ditt ledarskap. Tillsammans med alla i den här salen. Tillsammans med våra medlemmar runt om i hela landet.

Du är en ledare som tror på morgondagen, på människor och på möjligheter.

Du har mitt fulla stöd och förtroende. Om en liten stund är du min partiledare. Vår partiledare. Och det blir min stora ära att ta den stafettpinnen jag fick av Maud för 11,5 år sedan och lämna vidare den till dig och den nya partiledningen - Daniel, Ulrika, Martin och Madelaine.

All lycka i ert gemensamma arbete i att bygga Centerpartiet och Sverige starkare. Vi som medlemmar kommer att blåsa varmluft och ge kraft framåt.

Lycka till!

Till sist, ett särskilt tack till hela min hela familj. Calle. Ester och Saga. Mamma och pappa. Mina systrar. Ni vet vad ni betyder för mig. Utan er hade jag inte klarat det här.

Att få vara partiledare för Centerpartiet har varit mitt livs privilegium.

Det har varit en fantastisk resa.

Nu är det dags för ett nytt kapitel för mig och för Centerpartiet.

Historien framåt, den skriver vi som vi alltid har gjort, tillsammans. Så tack för den här tiden. Tack för förtroendet.