Centerpartiet lokalt

Gagarin och nyfödda barn

Idag är det 45 år sedan Jurij Gagarin, som första människa, tillbringade en timme och 29 minuter i rymden. Rymdforskning har varit och är forfarande högt prioriterad. Så inte alltid satsningar på att få nyfödda barn att överleva sina första dagar. Det är forfarande så att miljoner nyfödda dör under första levanadsveckan, helt i onödan.

I Sverige är vi världsmästare på att få nyfödda barn att överleva. Bara 2 -3 per 1000 födda dör i nyföddhetsperioden. Så är det inte i andra delar av världen. I snitt dör 30 per 1000 nyfödda och på vissa platser 60/ 1000. Det innebär att miljoner nyfödda dör i onödan.

Många tror att det bara handlar om dyrbar och högspecialiserad. Så är det inte. Många idag industrialiserade och rika länder lyckades få ner dödligheten i nyföddhetsperioden till 15 per tusen genom relativt enkla och billiga metoder som att utbilda i hur man tar hand om ett nyfött barn som inte andas eller hur man med enkla medel kan få för tidigt födda barn att överleva.

Det svenska biståndet, vilket är en droppe i havet, kanske i högre grad skulle inriktas på att få världens nyfödda att överleva.