Centerpartiet lokalt

Biblisk historia på påskafton

Påsken liksom julen ger möjlighet till favoritsysselsättningen, läsa böcker. Idag avslutade jag Alf Henrikssons ”Biblisk historia”. Alf Henrikssons böcker på temat historia är helt suveräna. I bokhyllan fanns sen tidigare, Antikens historier, Kinesisk historia, Byzantiskt historia, Svensk historia och nu även Biblisk historia. Både den kinesiska och den svenska har jag i två upplagor så den som vill ha en kan höra av sig. Däremot saknar jag Isländsk historia och Dansk historia.

Den bibliska historien var bra. Så mycket i vårt västerländska samhälle vilar på just den bibliska historien. Alf Henriksson gör den begriplig. När man i en lättsam form läser bibeln från pärm till pärm så slås man av två saker. För det första hur mycket av gammal visdom som äger kraft idag om man bemödar sig om att se texten utifrån den tid den skapades. Alf Henriksson är där till suverän hjälp. För det andra hur fel det blir om man gör en bokstavlig tolkning av texter som är runt två tusen år gamla.

Det mest tydliga exemplet i dagens debatt är huruvida homosexuella förhållanden ska accepteras av kyrkan eller ej. Intressant att man väljer att upphöja gamla och nya testamentets texter om kärlek med samma kön till högsta visdom men väljer att bortse från andra lika otidsenliga dela av texten som att kvinnan tige i församlingen. Hon ska inte ens ställa en fråga om något hon inte förstår utan vänta till dess hon kommer hem och då fråga sin man. Eller synden i att gifta sig med en frånskild kvinna.

Förr likställdes homosexualitet med promiskutet och pedofili. Idag vet vi att likväl som vissa föds med blå ögon och andra med bruna så föds de flesta med förmågan att älska en människa av motsatt kön medan få föds med förmågan att älska en människa med samma kön. Snar har man säkert även hittat genen som gör att man kan se vilka som kommer att finna sin lycka i samvaro med en av motsatt kön respektive samma kön. Mer komplicerat än så behöver det inte vara.

Alf Henriksson är väl värd att läsa.