Cancer?

Idag händer något spännande. Cancerfonden presenterar Cancerfondsrapporten som beskriver läget i Sverige. Den kommer att påverka svensk sjukvård.

Cancer är den vanligaste dödsorsaken för människor under 75år. Överleva eller ej handlar bland annat om vilket sjukhus som har ansvar för behandlingen. På vissa sjukhus är risken att dö inom trettio dagar efter ändtarmskirurgi tre gånger så stor som på andra. Det handlar framförallt om volym. De sjukhus som opererar färre än 90 patienter per år har mycket sämre resultat.

Nya och dyra läkemedel som tillexempel Herceptin (används mot bröstcancer) används tre gånger så mycket i Uppsala regionen som i södra Sverige, trots att förekomsten av bröstcancer inte varierar.

För oss som arbetar inom sjukvården är det ingen nyhet att kvaliteten varierar en hel del. Inom kort kommer det att bli uppenbart för en bred allmänhet.

Vi kommer att få se allt mer av öppna kvalitetsregister där patienter och anhöriga kan läsa av hur skicklig man är på ett sjukhus i att behandla en viss åkomma. I kombination med patientens fria val och att pengarna allt mer följer patienten kommer det att påverka sjukvården i Sverige högst väsentligt. Borta är de dagar då befolkningen slogs för sitt sjukhus. Kommer gör kanske de dagar då man slåss för att få tillgång till den bästa sjukvård Sverige eller Europa kan erbjuda.