Lokala effekter

Gårkvällens valresultat analyseras just nu fram och baklänges. Tydligt i Centerpartiets siffror är att våra kandidater haft stort genomslag i sina hemområden. Marie Wickberg fick C att öka med 4,1% i Sunne. Abir Al Sahlani är sannolikt en god förklaring till att C i Stockholms län ökat med 0,4% och att man i Stockholms stad ökar med 1%. Håkan Larsson har även han kampanjat bra på hemmaplan där C i Krokom ökat med 4,8%.
Bakom de procentuella ökningarna måste även resultatet från 2004 vägas in. C gjorde mycket bra val 2004 i Övertorneå (Ylivainio effekten) varför det inte är så konstigt att Tornedalen uppvisar stora minus för C. I Lena Eks Valdemarsvik gjorde C ett mycket bra val 2004 varför ett minus är lätt att förstå. Dock har Lena lyckats mycket bra. C är nästan lika stora som S i hennes hemkommun.
Även i Hudiksvall och Ljusdal noteras plussiffror för C. Inte konstigt med tanke på att valet 2004 i norra Hälsingland var en katastrof för C på grund av att HT:s förre politiske redaktör Jörgen Bengtsson bildat ett eget "Nej till EU parti".