Omstridda almar får nytt liv som orkestersnäckor på Göteborgsoperan

Driftiga medarbetare på Park- och naturförvaltningen räddade i sista stund nedsågade almar från Västlänksprojektet, innan de hann köras till flismaskinen. Nu ska träden bli ny orkestersnäcka på Göteborgsoperan. Ett projekt som leds av arkitektbyrån Björg.

Syftet med själva orkestersnäckan är att förhöja både akustiken och en scens visuella formspråk, på ett sätt som passar för konserter och körframträdanden i en operasal. För Göteborgsoperan handlar det om golvskärmar, takskärmar samt en ljudridå.

Ett arbetslag på Park & Naturförvaltningen arbetar sedan ett år tillbaka med att omvandla några av stadens nedfallna träd och skapa material åt stadens förvaltningar, såsom exempelvis bänkar och skyltar. Arbetslaget består av särskilda anställningar för människor som länge haft svårt att få jobb, med syfte att de ska komma närmare arbetsmarknaden. Nu är det detta lag som fått uppdraget att av låta almarna få ett andra liv på operan.

– Förvaltningens duktiga medarbetare i arbetslagen är så stolta över det sammanhang de hamnat i och att de får arbeta för ett gott syfte. Att vi som stad har möjlighet att ge dem en chans betyder så mycket, säger AnnaSara Perslow (C), ordförande Park & Natur samt ledamot i Göteborgsoperan.

Någon gång kring årsskiftet 20-21 är förhoppningen att orkestersnäckan ska vara klar och installerad på Göteborgsoperan, som förvaltas av Västra Götalandsregionen.

– När staden, region och näringsliv krokar arm på det här sättet skapar vi bättre förutsättningar på så många olika plan. Just detta initiativ är en så fantastisk idé, där vi ser till människan, naturen och även ekonomin - allt på en och samma gång, säger AnnaSara Perslow. Det är något som vi måste värna än mer i framtiden.

Läs mer om projektet i Vårt Göteborg