• / Nyheter
  • / Mindre matsvinn i göteborg!

Mindre matsvinn i göteborg!

Nu kan skolor, förskolor och äldreboenden i Göteborg köpa livsmedel som närmar sig sitt bäst före datum. Göteborg blir först i Sverige med metoden som ska minska både matsvinnet och kostnaderna.

Sedan den 1 augusti har de kommunala köken möjlighet att komplettera sina ordinarie livsmedelsinköp med att köpa in mat som närmar sig bäst före datum. Det är genom handelsplatsen Meal Makers som producenter kan lägga ut partier med mat som annars inte skulle bli sålda.

Restauranger och kommunala kök kan då köpa in maten till ett lägre pris än ordinarie. Alla varor uppfyller samma krav som i våra ordinarie avtal, exempelvis vad gäller kvalitet och djurhållning.

–Det här är en fantastisk och innovativ lösning som ser till både producenternas och kommunens behov. Jag är stolt att Göteborg kan gå i framkant för att minska matsvinnet, säger Emmyly Bönfors (C), miljökommunalråd.

Göteborg har arbetat hårt med att minska matsvinnet de senaste åren. Tidigare i år berättade Livsmedelsverket att stadens modell för att minska matsvinn skulle användas som ett framgångsexempel även för andra kommuner.

–Jag hoppas att vi kan fortsätta inspirera andra kommuner till att motverka matsvinnet. Våra resultat i Göteborg visar att det lönar sig både för klimatet och kommunens ekonomi, säger Emmyly Bönfors (C), miljökommunalråd.