Bryssel

Bild

Praktik i Europaparlamentet i Bryssel (två platser)

I detta traineeprogram bli praktikanten del av Centerpartiets Brysselkansli och får jobba i kärnan av europeisk politik. Staben består av de två parlamentarikerna, en kontorschef, en administrativt ansvarig, fyra politiskt sakkunniga och två press- och kommunikationsansvariga. Arbetsuppgifterna anpassas såklart till praktikantens egna styrkor och erfarenheter, men praktikanten kommer få arbeta med hela den övriga staben. Uppgifterna kan bland annat handla om att skriva artiklar, ta fram talepunkter inför möten och att bereda ärenden inför utskottsmöten och omröstningar. Under praktikperioden skriver praktikanten dessutom en mer omfattande rapport på ett aktuellt tema. Minst en gång under praktikperioden får man ta del av cirkusen att flytta hela Europaparlamentet från Bryssel till Strasbourg för plenarsession.

Som trainee ingår också en del administrativa uppgifter såsom att planera och ta emot besöksgrupper och hantera mötesförfrågningar. Detta är verkligen en fantastisk möjlighet om man vill lära sig mer om det lagstiftande arbetet och det politiska livet i EU från insidan. God politisk analysförmåga och ett strukturerat arbetssätt, erfarenhet av att skriva underlag samt kommunikationsarbete är meriterande.

I praktikplatsen ingår viss ersättning och du kan själv ansöka om Erasmus-stipendium via universitet eller högskola. Via praktikplatsen täcks du av en försäkring men du står själv för resekostnader, bostad och övriga omkostnader.

Vårens praktikperiod löper från januari till juni och höstens praktikperiod från augusti till januari.

Har du frågor om hur det är att vara praktikant i Bryssel?

Kontakta vårterminens praktikanter Linnea Andersson på julinalinneaelisabet.andersson@europarl.europa.eu eller Nora Gahnström Kibayi på nora.gahnstromkibayi@europarl.europa.eu

Här kan du även läsa månadsrapporter från tidigare praktikanter.

2020

November

Oktober

September

Maj

April

Mars

Februari

2019

November

Mars

Februari

2018

November

Oktober

September