USA i fokus för Kerstin Lundgren

Kerstin Lundgren sammanfattar intrycken från sin resa till USA, och ger en uppdatering om den senaste dramatiken i Europarådet.

En intensiv höst har inletts. En höjdpunkt var förstås vår partistämma i Malmö. Där tog vi ställning till Centerpartiets program En ansvarsfulla internationell agenda. I den bekräftades också vår syn på medlemskap i NATO för att bygga gemensam säkerhet tillsammans med våra grannar, med andra demokratier. Ett beslut som vi fattar själva även om vi gärna ser att Finland går med samtidigt med oss. Noterar nu att NATO-medlemsskap förts in i den finska presidentvalskampanjen genom SFP-kandidaten Torwalds besked. Bra för debatten.

Sedan dess har jag ägnat mig rätt mycket åt USA. Besökte Washington och New York med delar av utrikesutskottet för att följa både utrikes- och säkerhetspolitik samt Sverige i Säkerhetsrådet. Klart intressant. Utrikesminister Tillerson hade precis offentligt blivit kritiserad av den twittrande Trump efter att enligt läckor ha kallat Trump för idiot. Spekulationerna gick höga om när Tillerson avgår eller blir avsatt. Vi ägnade mycket tid åt Iranavtalet och frågan om kärnvapenförbud togs upp av de vi mötte. Säkerhetsrådet och FN har ju enats om Nordkoreasanktioner och frågan blir vilken betydelse det har för arbetet och för Trumps intresse för FN. Uppenbart inte så mycket. Men det blir inte värre av detta. Uppenbart är att Ryssland så här långt alltid agerar spoiler i hela systemet, oavsett vad. Men när Kina gick med på sanktioner mot Nordkorea följde även Ryssland med.

När jag ändå befann mig i USA valde jag att stanna kvar i Washington och följa upp Centerpartiets samarbete med Center for Transatlantic Relations där vi har en visiting fellow, Emanuel Örtengren, placerad fram till januari. Det var gott att se att samarbetet bygger ett brohuvud för Centerpartiet i Washington. Mer om det senare.

Under tiden jag befann mig i USA hände stora saker i Europarådet. Den sittande presidenten avgick 5 i 12 och en ny valdes för tiden fram till januari månad. Herr Agramunt skulle annars ha avsatts i en omröstning till följd av agerandet när han reste och träffade Al-Assad tillsammans med ryska Duma-ledamöter på EU:s sanktionslista och med ryska flygvapnet. Detta ovanpå anklagelser om mutor i Azerbaijanhärvan fällde honom. Även ALDE-gruppens ledare som följde med på resan avgick och Hendrik Deams från Belgien valdes till ny ledare.